Coplata la spitalizare intră azi în vigoare. Cum se aplică în spitalele din Bucureşti

Data publicării:
01042013 coplata

Deşi de la 1 aprilie intră în vigoare coplata, în multe spitale din ţară nici măcar nu a fost stabilită valoarea taxei pe care bolnavii o vor plăti la externare. Se întâmplă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, la Spitalul Universitar din Capitală, dar şi la cele mai mari spitale din Galaţi şi Iaşi. 

La Spitalul Judeţean Braşov cuantumul coplăţii va fi stabilit de Consiliul de Administraţie, care se va întruni abia marţi.

În schimb, pacienţii care se internează în spitalele din Timişoara vor plăti taxa minimă de 5 lei la externare. Dar şefii spitalelor spun că această taxă nu va rezolva problemele din sistem.

„Potrivit socotelilor pe care le-am făcut, la 48.000 de pacienţi s-ar aduna 100.000 de euro, dar necesităţile spitalului sunt mult mai ridicate”, spune Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.

Cei mai nemulţumiţi sunt însă asiguraţii, care nu văd ce rost are o asemenea taxă din moment ce au plătit toată viaţa asigurări de sănătate.

Taxa va fi achitată de fiecare pacient care se internează, cu excepţia celor care sunt trataţi în regim de urgenţă, a bolnavilor cronici, a copiilor, a gravidelor şi lăuzelor, dar şi a pensionarilor cu venituri mai mici de 740 de lei.

Monica Pop: Aş fi pus această coplată și celor care solicită inutil camera de gardă

„Orice iniţiativă care descurajează solicitările inutile la spitale sau salvare trebuie susținută. Aş fi pus această coplată și celor care solicită inutil camera de gardă”, a declarat  Monica Pop, directorul Spitalului de oftalmologie.

„Este vorba despre un număr mic de pacienţi și o sumă mică. Măsura e bună și aștept ca ea să fie extinsă”, a spus Monica Pop.

„Nu e o coplată care să solicite mult pacientul. Suma e mult prea mică, după părerea mea. În urmă cu ceva timp s-a discutat despre plata unei sume mai mici, iar numărul de solicitari a scăzut serios. Orice sumă e descurajantă. Pacienţii trebuie să înțeleagă faptul că nu trebuie să vină la spital pentru orice afecţiune”, a subliniat ea.

Alexandru Ciocâlteu, managerul spitalului „Sf. Ioan”: Coplata ne va aduce 100.000 de lei pe an

„Este vorba de pacienții internați de astăzi, există deja chitanțiere la fiecare secție. Având 40.000 de internări pe an, coplata ne va aduce circa 100.000 de lei pe an”, a declarat Alexandru Ciocâlteu.

„Coplata e un prim pas spre reformă. Românul să înțeleagă faptul că serviciile de sănătate trebuie și plătite. Mă interesează că această coplată aduce venituri în plus spitalului, de care are absolută nevoie”, a adăugat managerul spitalului "Sf. Ioan".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri