CORBU. Inundați de trei ori în opt ani

Data publicării:
corbu

Oamenii spun că nu mai au putere să ia viața de la capăt. Nu este pentru prima dată când tot ce construiesc se năruie. În opt ani, furia naturii i-a lovit de trei ori.

- Mai poate fi recuperat ceva de aici?

- Absolut nimic! Am recuperat de două ori. Asta e a treia oară. Eu, acuma, unde stau? Unde să mă duc? Mă duc iar peste copii, la bloc?

Cinci familii din satul Luminiţa, comuna Corbu, trebuie acum să ia viaţa de la zero. Şi nu este pentru prima dată când pierd tot. În opt ani, furia naturii i-a lovit de trei ori.

- Am avut 140 de păsări şi mai am 17 găini. Atât. Iepurii... au murit toţi. Şi pui. Atât ce am reuşit, porcii... i-am salvat.

- Teroare! La ora 2 noaptea umblam cu un sac de haine în braţe şi nu ştiam unde să mă duc. Am luat-o pe scări, în sus. Am stat vreo oră sus, la concasor.

Soţii Giuglea dorm la Căminul Cultural. Au primit haine, două saltele şi pături după ce apa le-a inundat casa.

- Aşa apă a intrat. Până la gard la vecinul. Ne agăţam de gard şi umblam aşa. Culmea a fost că apa a ieşit prin podea.

Oamenii din satul Luminiţa spun că autorităţile nu s-au grăbit să intervină.

- Am venit la 7 dimineaţa. 7 fără ceva. Am stat până aproape de ora prânzului. Nu s-a intervenit cu nimic. Dacă se intervenea mai repede, nu se întâmpla ce s-a întâmplat acuma, apa a stat prea mult.

Oamenii spun că problemele au apărut după ce s-au construit drumul şi calea ferată pe care se transportă materiale de la fabrica de ciment din zonă. Înainte, apa se vărsa în ghiol, dar şoseaua şi calea ferată au blocat căile de evacuare.

Localnicii au sunat la fabrica de ciment şi au cerut ajutor pentru dărâmarea unei porţiuni din terasamentul căii ferate, astfel ca apa să iasă din curţile lor.

- Nu a venit nimeni. Am încercat prin forţe proprii, acolo, să facem dar... ce să faci manual la un terasament de cale ferată? După aproximativ patru ore au trimis un excavator, au rupt acolo.

Cele cinci case sunt aşezate pe fundul unei pâlnii. Drumul de acces pentru camioanele fabricii de ciment şi calea ferată au fost înălţate la 10, chiar 15 metri deasupra lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri