Creditele în valută ar putea fi schimbate

Data publicării:
banca mediafax

Proiectul i-ar ajuta în primul rând pe cei care s-au împrumutat în franci elveţieni în perioada de boom imobiliar.

De atunci, francul aproape s-a dublat, în timp ce euro s-a apreciat cu mai bine de o treime. Iniţiatorii susţin că nu fac decât să aplice în avans o directivă europeană. E drept, directiva europeană prevede transformarea creditului din valută în lei la cursul din ziua depunerii cererii de coversie.

Generoși pe banii contribuabililor. Deputații propun două proiecte pentru ajutorarea românilor cu credite în valută

„Dacă nu se va transpune prevederea acestei directive, din martie 2016, România riscă procedura de infringement”, spune Ana Birchall, iniţiatorul proiectului de lege.

Bancherii prezenţi la Forumul Forbes pentru Europa Centrala oi de Est se opun însă propunerii. Ei spun că şi acum se poate face conversia, exact aşa cum prevede legislaţia europeană, adică în ziua depunerii cererii.

Este o aberaţie economică şi din punct de vedere constituţional este o intervenţie brutală în relaţiile contractuale dintre două părţi”, apreciază Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.

„De acord cu conversia, dar în condiţiile în care sunt prevăzute în directivă, aşa cum e în momentul de faţă e corect, se face la cursul de la data tranzacţiei”, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR.

Reprezentanţii BNR susţin că aplicarea legii în condiţiile propuse de deputaţi ar provoca un adevărat dezastru în mediul bancar. Patru bănci ar da faliment, iar statul ar trebui să suporte pierderile estimate la 3 miliarde de lei.

În prezent, peste 2 milioane de români au împrumuturi în valută. Ei au luat de la bănci credite în valoare de aproape 63 de miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri