Creşe de stat, condiţii ca la privat. Mâncare ieftină și aleasă de nutriționiști la creșele din Cluj

Data publicării:
jucarii cresa

Mobilier şi jucării noi, bucătării dotate cu aparatură de ultimă generaţie şi meniuri personalizate cu produse eco ce nu depăşesc 1.200 de calorii. Singurul indiciu că nu ar fi vorba de o creşă privată este preţul pe care părinţii îl plătesc pentru o zi la creşă.

„Am stabilit un tarif de un leu şi 25 de bani pentru familiile ale căror venituri acumulate lunar sunt cuprinse între 225 şi 669 de lei”, spune Iulia Perşa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Părinţii care au venituri mai mari plătesc până la 5 lei pe zi.

Fiecare creşă din Cluj-Napoca are o bucătărie proprie unde mâncarea este preparată în funcţie de nevoile copiilor.

„În cadrul creşelor mai pot să apară copii cu deficienţe ori probleme în ceea ce priveşte alimentaţia, adică regimuri fără lactoză sau regim lacto-ovo-vegetarian”, spune Ada Văcar, coordonatoarea unei creşe.

„Ţinem cont în mod special de asigurarea aportului de nutrienţi, adică a cantităţii de proteine, glucide, lipide din alimentaţia lor, precum şi de cel de minerale şi vitamine”, spune Mădălina Corlăţeanu, nutriţionist.

Din luna martie, în meniul copiilor, la recomandarea nutriţionistului vor fi introduse produse din lapte de capră, carne de curcan şi avocado. Părinţii nu vor plăti însă nimic în plus.

Tarifele pe care părinţii din Cluj-Napoca le plătesc sunt cele mai mici din ţară. Restul banilor vin de la primărie.

În comparaţie, părinţii din Constanţa plătesc de aproape 10 ori mai mult, adică 12 lei, iar cei din Braşov plătesc 9,5 lei pe zi ca să îşi ţină copiii la creşă. În ultimii cinci ani, autorităţile din Cluj-Napoca au investit peste 17 milioane de lei în reabilitarea şi construcţia de noi creşe. Acum, în cele 14 creşe din Cluj-Napoca sunt 1.000 de locuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri