Creşte numărul demisiilor pe piaţa muncii din România

Data publicării:
locuri munca vacante

Este o evoluţie importantă, care arată că angajaţii au mai multe oportunităţi decât în urmă cu un an. Se pot muta mai uşor de la o firmă la alta pentru un salariu mai mare sau condiţii de muncă mai bune.

Potrivit unui studiu PriceWaterhouseCoopers, rata de încetarea a contractelor de muncă a crescut cu peste 32% faţă de anul trecut. În acest indicator sunt cuprinse atât concedierile, cât şi demisiile. Dar studiul arată că, în vreme ce disponibilizările au stagnat faţă de anul precedent, plecările de bunăvoie ale angajaţilor au crescut puternic.

Şi este de remarcat o creştere mare a numărului de demisii în rândul managerilor din companii. Atunci când decid să plece, aceştia caută atât un salariu mai mare, cât şi provocări profesionale complexe. Se pare că le-au găsit în ultimul an. Apariţia acestor oportunităţi obligă patronii să depună eforturi mai mari pentru atragerea şi menţinerea angajaţilor. Costul mediu al recrutării unui angajat a crescut cu 14% în ultimul an, de la 229 de euro la 262 de euro. Şi cu toate că firmele încearcă să ocupe posturile vacante prin promovarea unor oameni din interior, de multe ori ajung să aducă oameni din alte firme.

Rata recrutărilor din afara companiei a crescut cu 36% faţă de anul trecut. Cert este că se încinge concurenţa între patroni pentru forţa de muncă. Aşa că angajaţii care sunt calificaţi au toate şansele să aibă parte de o mărire de salariu în perioada următoare. Mai ales că munca lor produce mai mult profit. Rentabilitatea angajaţilor din România a crescut cu 12% faţă de anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri