Creșterea prețului gigacaloriei scumpește legumele din sere

Data publicării:
legume sere 1

Producătorii de legume spun că majorarea cu 40 la sută a tarifelor pentru căldura folosită în sere se va simți la raft.

Prețul va crește de la 212,95 de lei la 296,49 de lei.

„Vor avea o creștere la raft de 50-60 %. Această majorare pune pe butuci orice fel de activitate de producere a legumelor românești”, spune Cristian Rusu, director la Hortifruct.

O situaţie care ar putea însemna chiar şi falimentul marilor producători. În acest caz, peste patru mii de angajaţi vor intra în şomaj. Deși decizia Consiliul General al Municipiului București ar putea duce la dispariția de pe piață a legumelor românești, oficialii ministerului Agriculturii nu au încă o soluție pentru problemă.

„Pentru producătorii de legume care sunt în jurul Bucureștiului această scumpire e o problemă. O să vedem dacă putem face ceva. O să am și eu o discuție, Consiliul General e suveran și a decis în acest sens”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

„Soluția ar fi să ne legăm cu conducta de aprovizionare cu caldură direct din CET, să nu mai trecem prin RADET, că prin RADET se bagă pierderile din sistem și prețul se duce cu 80% mai mult”, a explicat Rovel Petrescu, director tehnic.

Producătorii de legume estimează că peste 100.000 de tone de legume româneşti nu vor mai ajunge în pieţe dacă autorităţile nu vor lua nicio măsură. În aceste condiţii, comercianţii vor apela la importuri, mai ales la cele din Turcia. Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, până la 80 la sută din fructele şi legumele din magazine provin din străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri