Crime la Spitalul Săpoca. Sindicat: E inadmisibil ca o asistentă, un instructor, o infirmieră să supravegheze 70 pacienți

Data publicării:
protest sanitas ganea inquam
Foto: Inquam/Octav Ganea

Membrii sindicatului Sanitas Săpoca spun, după ce un pacient a atacat bolnavii la Spitalul de Psihiatrie din Buzău, că numărul personalului medical este insuficient, deși au alertat autoritățile în nenumărate cazuri. În plus, sindicatul susține că sporul de periculozitate de 75% pe care l- a avut personalul s-a diminuat la 50%, pe motiv că nu sunt bani.

„Conducerea sindicatului Sanitas Sapoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care și-au pierdut viata pacienții din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuții intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură”, se arată pe pagina de Facebook a Sindicatului Sanitas Săpoca.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În mesajul postat pe Facebook se mai arată că membrii sindicatului sunt revoltați și consideră „că este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră sa rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal”.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății anunță că în tura din pavilionul unde s-a produs tragedia se aflau un medic, 7 asistenți, 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supravegherea bolnavilor. Este ceea ce a declarat și directoarea spitalului, Viorica Mihalașcu.

„Cadrele medicale erau în zonă, dar s-a întâmplat atât de repede încât nu au avut posibilitatea să intervină. Era medicul de gardă, șapte asistente medicale, trei infirmiere și doi muncitori supraveghere bolnavi psihic periculoși. Avem si doi paznici, dar erau la poartă și în curte”, a spus, pentru MEDIAFAX, Viorica Mihalașcu. Aceasta susține că una dintre asistente era în apropierea saloanelor în acre a avut loc agresiunea. „Una dintre asistente se afla la aproximativ doi metri de saloane. În momentul în care și-a dat seama că este nevoie de intervenție, pentru că lucrurile s-au derulat extrem de repede, deja faptele erau consumate”, a declarat Viorica Mihalașcu.

„Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului, l-a sesizat de fiecare data în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului și memoriile către minister. A trebuit sa moară oameni pentru a fi crezuti. De asemeni, sporul de periculozitate de 75% pe care l- am avut ni s-a diminuat la 50%, motivând că nu sunt bani. Sindicatul a acționat în instanta spitalul, a sesizat ITM-ul pentru condițiile precare în care lucram și speram ca cineva va lua decizii corecte pentru siguranța noastră cât și a pacientilor”, menționează Sanitas Săpoca.

Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la spital.

Patru persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău.

Bărbatul de 38 de ani, care a atacat pacienții, a fost internat cu sevraj etilic. Atacatorul s-a luptat cu polițiștii până a fost imobilizat. Acum, agresorul este sedat și încă nu poate fi audiat de procurori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri