Criza francilor elvețieni. Protest spontan la BNR

Data actualizării: Data publicării:
franci elvetieni

Protest spontan în faţa Băncii Naţionale. O parte dintre cei care au credite în franci sunt nemulţumiţi de ratele mari pe care le au de plătit şi au ieşit în stradă. Oamenii îşi pun toate speranţele într-o decizie favorabilă a Curţii Constituţionale, privind conversia creditelor la cursul istoric

Aproximativ 100 de persoane protestează lângă sediul BNR pentru că legea conversiei creditelor în franci nu a intrat în vigoare. Oamenii spun că aproximativ 40 de oameni s-au sinucis din cauză că nu au mai putut plăti ratele la bănci, când francul elvețian a ajuns la un record istoric. Astfel, protestul de astăzi este și o formă de comemorare a celor care au murit. 

În momentul luării creditului am avut în lei 10 milioane 800, iar acum am ajuns la 19 milioane 500. După 4-5 ani creditul meu tot creşte!”, a reclamat un protestatar. 

La data de 15 ianuarie 2015, exact acum doi ani, cursul de schimb a atins un nivel record, ajungând la 4,5 lei pentru un franc elvețian. Cu o zi înainte, cursul era de 3,74 de lei la un franc elvețian. Peste noapte a fost o creștere de  15 procente din cauză că Banca centrală a Elveției a renunțat la pragul minim de 1,2 franci pentru un euro. Efectul a fost că ratele la creditele în franci elvețieni au crescut foarte mult. Cei cu datorii în franci sunt supăraţi pentru că Banca Naţională nu se implică în soluţionarea crizei.

„Pierderea trebuie să fie de ambele părţi, nu numai de partea noastră. La vremea respectivă nu trebuia să se aprobe acest tip de credit”, este de părere un debitor. 

Protestatarii au înconjurat sediul Băncii Naţionale şi au aprins lumânări în memoria celor care s-au sinucis pentru că nu mai putut achita ratele şi au pierdut casele pentru care plătiseră ani la rând.

Sunt 40 de oameni de care am auzit, dar probabil sunt mult mai mulţi”, a spus un protestatar.

„Distribuim toate resursele noastre, în plus ne şi împrumutăm ca să plătim ratele la bănci”, a adăugat un alt protestatar. 

În acest moment au mai rămas aproape 54.000 de credite în franci. 

 

Anul trecut, Parlamentul a votat o lege de conversie a creditelor în franci la cursul istoric de la data contractării creditului. Proiectul a fost atacat la Curte de Guvernul Cioloș. Executivul a precizat că susține conversia pentru românii aflaţi în dificultate, dar a spus că legea adoptată de Parlament ar putea fi speculată. 

„Conversia la cursul istoric este varianta cea mai corectă inclusiv pentru cei care au avut în decursul timpului anumite negocieri”, a explicat președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir.

Curtea Constituţională va lua miercuri o decizie în privința legii conversiei creditelor în franci elveţieni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri