Cu camera ascunsă la agenţiile de ocupare a forţei de muncă: Dezinteres, birocraţie, multe drumuri pentru nimic. Cât cheltuieşte statul pentru angajarea unui şomer

Data publicării:
someri 2

În fiecare an, statul le plăteşte şomerilor ajutoare de 60 de milioane de euro. Suma ar putea fi redusă dacă agenţiile de ocupare a forţei de muncă ar fi un intermediar mai bun între angajatori şi cei care caută un serviciu. Majoritatea celor care trec printr-o asemenea experienţă ajung să apeleze la firme de recrutare, după ce sunt purtaţi zile întregi pe drumuri pentru un dosar inutil. Reporterii Digi24 au filmat cu camera ascunsă într-una din agenţiile de ocupare a forţei de muncă.

Găsirea unui loc de muncă poate deveni o problemă mult mai stresantă dacă cereţi sprijinul statului. Agenţiile de ocupare nu fac decât să înregistreze şomerii într-o bază de date; pentru asta, cer multe acte şi oferă puţin sprijin.

Discuţie reporter – şomer:

- Mi-au respins dosarul că nu am toate actele necesare şi trebuie să mai aduc nişte acte.

- Aveţi multe acte de adus?

- Să vă zic un număr aşa... vreo 10-11. Având în vedere că e şi medicul de familie şi ultimul job, cred că vreo trei-patru zile, dacă mergi aşa des pe drumuri.

Discuţie reporter – funcţionar:

- Care este procedura? Eu vin, îmi depun dosarul şi apoi vin din când în când?

- În fiecare săptămână veniţi să verificaţi ce joburi noi sunt. Nu suntem serviciu de recrutare, m-aţi înţeles? Avem mii de oameni în evidenţă. Nu o să stăm să vă sunăm pe dumneavoastră că v-am găsit loc de muncă. E treaba dumneavoastră să vă interesaţi.

De la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, şomerii primesc doar două bileţele cu informaţiile referitoare la actele necesare pentru angajare. Spre exemplu, la Sectorul 6 sunt necesare două acte în plus faţă de Sectorul 5: adeverinţa de venit şi carnetul de muncă. Aşadar, uşurinţa cu care te angajezi depinde şi de sectorul în care locuieşti.

Birocraţia nu se opreşte aici. Legea spune că angajatorul, care are obligaţia să anunţe când are un post liber, trebuie să trimită către agenţiile de ocupare şi o cerere de repartiţie. La rândul lor, agenţiile trebuie să completeze această cerere. Adică o hârtie în plus care nu valorează nimic, pentru că la interviu nu este obligatorie.

Discuţie reporter – funcţionar:

- Repartiţia asta de fapt ce este? O recomandare din partea dumneavoastră?

- Este un document. Cod numeric personal, calificat în meseria de... aveţi repartiţie pentru funcţia de...

George Butunoiu, specialist în resurse umane, rezumă în câteva cuvinte părerea faţă de agenţiile de ocupare a forţei de muncă: „Nu ajută pe nimeni cu nimic, nu fac decât să consume nişte bani şi să dea salarii celor care stau acolo. Statul a cheltuit vreo 7000 de euro pe fiecare om plasat. E pierdere de vreme.

Un beneficiu ar fi cursul gratuit care vine odată cu înscrierea în baza de date a agenţiei de ocupare, însă angajatorii spun că acesta cântăreşte prea puţin în selecţie. Importantă este calificarea sau experienţa acumulată.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri