Cu mască pe stradă, dar cu garda jos în preajma prietenilor și a familiei. Până unde ar trebui să mergem cu precauțiile și distanțarea

Data actualizării: Data publicării:
distantare sociala in familie masca
Seniors grandparents with grandsons wearing medical face mask playing board game together at home. quarantine. health concept. Corona Virus. Family having fun playing at home. stay home concept

Una dintre principalele măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus, pe care atât medicii cât și autoritățile o susțin, este distanțarea socială. Când e vorba să o aplice, cei mai mulți dintre noi se gândesc că trebuie să stea departe de oamenii străini, nu de rude sau de prieteni. Lucru care este complet greșit, spun specialiștii.

Psihoterapeutul Ana Cristina Stoian a explicat la Digi24 de ce este percepută ca fiind mai puțin riscantă apropierea fizică de rude sau de prieteni.

"Rudele, prietenii reprezintă un spațiu familiar pentru noi, în care suntem mai puțin precauți, mai obișnuiți cu o anumită rutină și atunci ținem garda jos. Tindem să fim mult mai îngăduitori cu simptomele, cu măsurile de precauție și acționăm în contextul apropierii familiare pe care o aveam și până atunci.

Este firesc ca măsurile de protecție să nu fie atât de active în contextul apropierii de rude, prieteni, familie. În spațiul public suntem mult mai precauți, mai atenți la cei din jur. Aici intervine partea negativă a situației - a ne izola de prieteni, de cunoscuți este foarte dificil, e printre cele mai dificile aspecte cu care ne-am confruntat până acum", a spus Cristina Stoian.

Este deplasat să purtăm mască în preajma celor cunoscuți? Psihoterapeutul spune că este o alegere personală și, deși nu ar trebui să pună o barieră emoțională, totuși așa se întâmplă.

"Este un aspect foarte dificil. Dincolo de recomandările existente, este o alegere personală. A ne detașa și a ne distanța de cei dragi este foarte dificil și ne poate afecta sănătatea mentală, emoțională pe termen lung", a afirmat Stoian.

Impactul negativ al pandemiei asupra psihicului uman este deja evident. Mulți oameni se plâng de singurătate, iar unii au chiar episoade de depresie din cauza distanțării de rude și de prieteni. Cristian Stoian a oferit câteva sfaturi pentru a reuși să depășim mai ușor această perioadă în care sunt impuse restricții numeroase.

"Cel mai important lucru este să punem lucrurile în context, să fim recunoscători pentru celelalte aspecte din viețile noastre, pentru ce putem face, să ne continuăm viețile în contextul actual în cel mai bun mod posibil, să avem în minte că este o perioadă finită, să ne ajutăm reciproc, să discutăm cu alții, să ne exprimăm temerile, să căutăm un ajutor profesional, să rămânem în comunicare cu cei apropiați," a recomandat psihoterapeutul.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri