Cu opt ani întârziere şi milioane de euro pierduţi, Strategia în domeniul Tineretului intră în dezbatere publică

Data publicării:
strategie tineri

Timp de opt ani, Uniunea Europeană a aşteptat de la Guvernul României o strategie naţională pentru tineri. Aleşii însă nu au redactat un astfel de document, iar statul a pierdut în acest mod milioane de euro. Pe ultima sută de metri, oficialii din Ministerul Tineretului şi Sportului au cerut ajutorul organizaţiilor non-guvernamentale. În doar câteva luni, acestea au pus bazele unui set de programe pentru tineri, lansat joi în dezbatere publică.

Strategia în domeniul Tineretului a fost lansată oficial joi, într-o dezbatere organizată la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului, cu participarea oficialilor guvernamentali şi a reprezentanţilor ONG-urilor care au contribuit la elaborarea documentului.

Din 2007, Uniunea Europeană aşteaptă ca guvernul român să atragă fondurile de milioane de euro alocate pentru tineret. Banii erau destinaţi integrării acestora pe piaţa muncii, formării de antreprenori şi accesului la educaţie continuă. A lipsit însă o strategie naţională în domeniu, aşa că acele sume sunt definitiv pierdute. România mai poate spera însă la un alt miliard de euro, din fondurile europene alocate perioadei 2014-2020. Sumele ar putea sprijini dezvoltarea unor proiecte în domenii ca agricultura, sănătatea, educaţia sau sportul.

Guvernul a stabilit câteva domenii prioritare: cultură şi educaţie non-formală, participare şi voluntariat, muncă şi antreprenoriat, sănătate, sport şi recreere, „având evident ca obiectiv principal incluziunea socială a tinerilor”, aşa cum a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şi Sportului, cu ocazia lansării Strategiei.

Pentru ramura de educaţie non-formală, Guvernul se bazează şi pe iniţiativele elevilor. Adolescenţii interesaţi ar putea să înveţe chiar din această vară cum să obţină bani europeni, singura condiţie fiind ca tinerii să facă parte dintr-o organizaţie non-guvernamentală.

Urmărim ca ţinta să fie undeva peste 10.000 de tineri care vor putea fi manageri de proiecte si vor putea şti cum să acceseze şi cum să elaboreze proiecte pentru a obţine finanţare şi naţională şi europeană”, a adăugat ministrul.

Lege pentru internship şi sprijin pentru afacerile noi dezvoltate de tineri

Reprezentanţii studenţilor spun că vor folosi strategia naţională ca pe o unealtă pentru a-şi face loc mai uşor pe piaţa muncii, exprimându-şi speranţa că pot modifica şi cadrul legislativ: „Noi ne dorim foarte tare şi este o iniţiativă a organizaţiei noastre să propunem o lege a internshipului în România şi să reglementăm toată partea asta de practică, de internship, de angajabilitate”, a declarat Loredana Urzică, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.

Antreprenorii reprezintă o altă categorie favorizată de noua strategie. Ei vor putea obţine mai uşor fonduri europene pentru a menţine incubatoarele de afaceri, adică acele structuri care sponsorizează noile afaceri până devin profitabile. Industria filmului s-ar putea număra printre beneficiari. „Eu mi-aş propune ca în aceste incubatoare de afaceri, în următorii zece ani, să avem cel puţin un premiant de Oscar. Paşii se fac, avem deja la Berlinală premianţi”, a declarat în acest sens Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

Forma finală a strategiei urmează să fie gata până pe 12 august, de Ziua Internaţională a Tineretului.

La elaborarea planului au participat organizaţiile de tineret VOLUM - Federaţia Organizaţiilor care sprijină dezvoltarea Voluntariatului în RomâniaUNICEFBlocul Naţional Sindical - BNSPatronatul Tinerilor Întreprinzători din România PTIRUniunea Studenţilor din RomâniaLiga Studenţilor Români din Străinătate LSRS şi ANPCDEFP - Tineret în Acţiune.

Descarcă Comunicarea Comisiei Europene privind strategia UE in domeniul politicilor destinate tineretului

(Sursa: Ministerul Tineretului şi Sportului)

Portal european dedicat tinerilor: http://europa.eu/youth/index_en.htm

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri