Cu tarabele pline, dar fără acte. Producătorii şi-au vândut marfa, deşi nu aveau atestat

Data publicării:
produk

Ionel Constantin este unul dintre agricultorii care a ieşit să-şi vândă legumele la piaţă. Asta chiar dacă nu avea atestatul de producător şi carnetul de comercializare, care înlocuieşte chitanţierul. Dar nu din vina lui.

„Dacă mă amendează, eu am toate produsele acasă, am totul. Doar că nu este ăsta eliberat. Cine este de vină? Noi?”, spune agricultorul. 

Aceeaşi situaţie şi în comuna gălăţeană Vânători. Fermierii au depus cerere la primărie pentru cele două documente obligatorii de la 1 mai, dar deocamdată nu le-au primit. Aşa că au ieşit la piaţă, deşi riscă amenzi de peste 22.000 de lei.

Lucrurile se mişcă greu şi în Dolj. În comuna Teasc, certificatele nu pot ajunge la agricultori din cauza unui amănunt birocratic. Documentele sunt la primărie, însă nu pot fi împărţite pentru că nu s-a aprobat registrul agricol pe 2015.

Dar adevărul este întotdeauna la mijloc. Nici agricultorii nu au dat dovadă de corectitudine. Din cele 111 primării din Dolj, s-au primit cereri doar în jumătate dintre ele. Oamenii spun că nu ştiau de noua lege. Aşa că în prima zi de aplicare a legii şi-au expus nestingheriţi marfa pe tarabe.

Atestatul de producător este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial la primărie.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri