Sari la conținut

Culturi distruse de grindină

Natura s-a dezlănțuit, aseară, deasupra comunei Amărăștii de Jos. Un nor a acoperit localitatea, iar din cer au căzut bucăți de gheață. Culturile de grâu, porumb și floarea soarelui sunt compromise.

„Toată zona de aici în jur de 500- 600 de hectare, pe o rază de 15-20 de kilometri nu a rămas absolut nimic în picioare. Cultura de grâu și orz compromisă aproape în totalitate, sută la sută și porumbul și floarea”, a spus inginerul agronom Victor Begu.

„Aveam grâu, porumb și floarea soarelui. Am 20 de hectare calamitate din 40. Nu am asigurare”, a adăugat un fermier păgubit.

A fost prăpăd şi în comuna învecinată, la Amărăştii de Sus. Peste 80% din culturile din curţi au fost distruse.

Deși au trecut aproape 24 de ore de la furtună, urmele încă se mai văd. Pare a fi zăpadă, însa în realitate sunt bucăți de grindină, care se topesc foarte greu pentru că a căzut în cantitate foarte mare.

A distrus tot, tot, tot. Suntem distruşi complet, tot, tot. Muritori de foame, muritori de foame”, a spus o femeie.

„Când am fost în grădină să murim de inimă. Investiție, nu avem pensie, nu avem salariu, suntem vai capul nostru. Recolta nu o avem asigurată”, a adăugat un fermier.

Autoritățile locale vor evalua pagubele și vor trimite datele către Direcția Agricolă Dolj, iar apoi către Guvern. Executivul va decide dacă oamenii vor primi despăgubiri.