Culturile de mere şi prune, înjumătățite de primăvara friguroasă

Data publicării:
fructe mediafax

Temperaturile scăzute din primăvară au făcut ca producția fructelor sa scadă foarte mult.

„Aici avem soiul Golden, care anul trecut la data aceasta a fost de dimensiunea care se vede, având o producție cantitativ mult mai mare, dar ca și calitate… cateogria a II, a III, foarte puțin categoria I. În acest an, tot același soi, Golden, este de dimensiunea aceasta pe care o vedeți, cantitativ este mult mai mică, dar o să ajungă ca și calitate, extra”, spune Claudiu Păcurar, șef de fermă în Jidvei, județul Alba.

Nici la prune nu vom avea o producție mai bună.

„Anul acesta estimăm o producție între patru și cinci tone de prune la hectar, iar la măr tot cam așa, patru, cinci tone de mere la hectar. Comparativ cu anul trecut, când la mar am avut peste zece tone la hectar, dar de o calitate slabă din cauza secetei, iar la prune am avut o producție undeva la șase tone la hectar”, explică Ioan Mărginean, director tehnic la ferma din Jidvei.

Din cauza producției slabe, prețul merelor și al prunelor va crește semnificativ, spun agricultorii.

„Executând aceste tratamente și efectuând toate lucrările agrotehnice speciale pentru cultura de măr și pruni ajungem la niște costuri destul de ridicate la hectar, mai mult ca sigur prețul fructelor va fi mai mare ca anul trecut. Pe un hectar cheltuiala poate să treacă de 90, 100 de milioane de lei. Iar prețurile cum vor evolua. Cred că nu vor fi prețuri duble, dar cred că o să crească cu 60 la sută”, estimează Ioan Mărginean.

În prezent, două treimi din fructele de pe piaţa românească sunt din import.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri