Cum ajung specialiştii români, cu venituri bune, să prefere Canada

Data publicării:
canada shutterstock_549375997
Foto: shutterstock

România pare incapabilă să stopeze exodul creierelor. Canada este una dintre destinaţiile preferate de când au fost eliminate vizele de turist. Mulţi se duc în vizită în ţara nord-americană, iar la întoarcerea acasă îşi depun dosarul de emigrare.

Mircea este inginer şi lucrează pentru o firmă importantă din Cluj-Napoca. Deşi trăieşte în doilea oraş ca mărime din România şi e unul dintre românii care câştigă foarte bine, a decis să se mute definitiv în Canada.

Mircea Bumbu, emigrant Canada: „Am şi cunoştinţe şi am şi o prietenă foarte bună care locuieşte acolo şi vede că ţara nu e doar diferit dezvoltată, ci e şi o ţară care te primeşte foarte bine şi e o ţară care pune accent pe oamenii de acolo”.

Ca Mircea sunt multe alte mii de români, care au decis că România nu îi mai reprezintă. Doar prin această firmă de recrutare, ce are birouri în cinci mari oraşe din ţară, pleacă anual peste 1500 de persoane în Canada.

Dan Crivoi - director al firmei de recrutare-emigrare: „În ultima vreme am primit tot mai multe cereri de la oameni de afaceri din România care nu au un nivel foarte ridicat, deci nu de la firme extrem de mari. Firme mici şi medii care însă sunt nemulţumite de condiţiile de afaceri din România”.

Mihai Popescu – antreprenor: „Ai suportul tuturor instituţiilor, al băncilor, toată lumea vrea să ai un business care să performeze şi dacă tu îţi deschizi un business ajuţi societatea, în general prin impozite, taxe şi locuri de muncă”.

Statisticile firmelor de recrutare arată că România pierde, în principal, ingineri, IT-şti, medici, economişti şi profesori.

Adrian Hatos – sociolog: „A te muta în Canada este o întreprindere mult mai dificilă decât a te muta în Franţa sau în Italia”.

Numărul românilor care cer azil politic în Canada e şi el în creştere.

Marius Balan – jurnalist: „Doar în 2018, după ce românii pot circula fără viză s-au înregistrat 232 de asemenea cereri, ceea ce înseamnă foarte, foarte mult. Poate exista riscul ca acest privilegiu pe care îl au acum românii din decembrie, anul trecut, să poată fi suprimat, să spunem”.

Conform unei statistici, în 2016 trăiau în Canada aproape un sfert de milion de români.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri