Cum au ajuns românii în căutare de liniște rurală într-un alt „cartier” de la periferia orașului. Exemplul „dormitorului” Clujului

Data actualizării: Data publicării:
floresti
enomenul Florești, "dormitorul" Clujului Foto: Captură video

Cea mai mare comună din țară se dezvoltă cu fiecare an. În Florești, județul Cluj, numărul locuitorilor se apropie acum de 50 de mii, dublu față de 2012 și de 7 ori mai mare ca în urmă cu 20 de ani. Numai în ultimele 6 luni, peste 1.200 de oameni și-au făcut buletin de Florești.

Exodul spre Florești, supranumit și "Dormitorul Clujului", a început după anul 2002. Oamenii au căutat atunci liniștea de la sat. Câțiva ani mai târziu, s-au trezit într-un adevărat oraș: cu străzi, blocuri, locuri de parcare și magazine.

Localnic: Nu e comună, numai se zice, e păcăleală. Nu mai e comună... Că dacă ne trece la oraș sunt impozitele mai mari.

Să vinzi în Cluj-Napoca și să cumperi în Florești a devenit o afacere în ultimul deceniu.

-Mult mai ieftin, sfertul de preț. Dacă vinzi un apartament în Cluj, îți iei 4 aici.
-De asta v-ați mutat?
-Corect.

Măriuța Pop - jurnalist Digi24: Suntem pe strada Eroilor în Florești, aici sunt construite cele mai inestetice blocuri. Acum 10 ani, o garsonieră costa aici undeva la 15.000 de euro.

-Din 2012 m-am mutat in Florești. Stau aici la etajul unul, unde e balconul inchis. Sunt înghesuite, dar asta este, mi-ar plăcea să stau pe deal la o vilă, dar nu îmi permit.

-M-am mutat de 8 luni în Floresti, dar regret...
-De ce?
-Nu sunt trotuare, nu sunt parcuri, nu e este spațiu, canalizarea, fix aici, curge tot timpul. Nu am avut suficienți bani ca să rămânem în Cluj și am ales Florești.

Comuna înflorește de la un an la altul. O confirmă și cifrele. În 20 de ani, numărul locuitorilor cu "buletin de Florești" a crescut de 7 ori. De la 7.400 de oameni în 2002, la aproape 50.000 astăzi.

Anca Stănescu - purtător de cuvânt Primăria Florești: Serviciul de Evidență a Persoanelor înregistrează zilnic între 30 și 50 de cereri de buletine. Dacă facem o medie, lunar la Florești se ridică buletine de către 900 de persoane.

Comuna Florești a intrat și în atenția agenților economici.

Anca Stănescu - purtător de cuvânt Primăria Florești: Tot mai multe societăți comerciale și agenți economici ori își relochează afaceri din alte zone, ori ïși deschid noi unități. Fiecare presupune, atunci când își va deschide activitatea, între 80 și 100 de persoane.

Investiția unuia dintre cele mai mari magazine de mobilă și decorațiuni, care se va deschide în Florești, va fi de 10 milioane de euro.

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri