Cum ne afectează psihic trecerea la ora de vară. Psiholog: Nu sunt efecte benefice

Data publicării:
somn femeie schimbare ora dimineata
FOTO: Shutterstock

Psihologul Mihaela Săhlean a declarat, la Digi24, că organismul uman poate fi afectat odată cu trecerea la ora de vară. Diminuarea somnului cu o oră ne predispune, pe lângă oboseală, la o stare de iritabilitate, nervozitate și stres. Riscul accidentelor este crescut în următoarele două săptămâni, așa că trebuie să fim mai atenți, însă partea bună este că atât psihicul, cât și fizicul nostru se vor adapta ușor la noua oră.


Ce efecte are această schimare de ora și cât de mult sunt cei afectați ?

„Deși cu toții știm că există o adaptabiliate din punct de vedere fizic și psihic, sunt foarte multe probleme care pot să apară, pentru că fiecare are un ritm al activităților, a tot ce face într-o zi.

Diminuarea somnului cu o oră, sunt foarte multe studii efectuate și cercetării la diferite universități, care atestă faptul că starea de oboseală, eliminarea acestei ore de somn ridică pragul de stres al fiecăruia. Există persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, această stare de oboseală care nu este deloc trăită sau plăcut resimțită de aproape nimeni.

Există și un risc al acidentelor, în prima și a două săptămâna, de muncă, un risc mai mare al accientelor de circulație, toate confirmă, studiile făcut de cercetători de la universități diferite, din această eliminare acestei ore, din această trecere.

Ea nu are atât de multe, nu se găsesc efectele benefice, cel puțin din punct de vedere medical deși sunt și păreri de cealaltă parte care susțin adaptabilitatea”, explică Mihaela Săhlean, psiholog.

Ce recomandări aveți? Cum să facem mai ușoară această trece spre primăvară?

„Recomandările care se fac în general pentru această trecere se fac în general înainte de a da ora și anume și a ne trezi cu câte 10-15 minute mai devreme în fiecare zi . Altele ar fi cât cât mai mult contact cu natură, aerul, sportul. Organismul nostru, psihicul nostru să se adapteze mult mai ușor”, menționează  Mihaela Săhlean.

Cum vi se pare ideea de renunțare la schimbarea orei? Ce ora ar fi mai bună?

„Din punctul meu de vedere, ar fi rămânere la ora de iarnă. Ideea de a trece de la o oră la altă nu mi se pare deloc rezonabilă. Ideea de a rămâne la ora de iarnă, din punctul meu de vedere, mi se pare o varianta mai bună”, spune  Mihaela Săhlean, psiholog.

În acest weekend, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, s-a schimbat ora. România a trecut la ora oficială de vară 2019, iar ceasurile s-au dat înainte cu o oră. Astfel, ora 3:00 a devenit ora 4:00. În perioada orei de vară din 2019, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019 (ultimul weekend din octombrie), vom reveni la ora de iarnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri