Cum ne ferim casa de hoți dacă plecăm în vacanță de sărbatori

Data actualizării: Data publicării:
casa craciun
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Odată cu planurile pentru sărbătorile de iarnă, faceţi şi unele de siguranţă, dacă plecaţi în vacanţă. Numărul locuinţelor sparte în luna cadourilor a crescut anul trecut cu peste 30 faţă de lunile anterioare. Şi nici anul acesta poliţiştii nu sunt mai optimişti. Vizaţi sunt cei care pleacă în concedii de sărbatori. Nu îşi asigură uşile sau geamurile. Ba mai mult, îşi postează chiar pe reţele de socializare planurile de sărbători.

Decembrie este perioada când hoţii stau la pândă şi urmăresc toate mişcările potenţialelor victime.

Un sfat important înainte să plecați în vacanță este acela de a nu posta pe rețelele de socializare mesajul că urmează să vă părăsiţi locuinţa. Motivul este simplu. Adresa de Facebook poate fi urmarită iar hoții pot veni nestingheriți cât lipsiți de acasă.

Au existat cazuri când bucuria unei excursii a fost stricată de tâlhari.

Nu contează că locuiţi la bloc sau casă. Poliţiştii vă dau un pont important. Dacă aveţi jaluzele exterioare, nu le coborâţi în totalitate. Poate fi un indiciu important ca nu veţi locui aici în toată această perioadă.

Orice detaliu care nu pare important pentru noi se transformă în indiciu pentru hoţi. Rugaţi un vecin să vă ia corespondenţa de la cutia poştală, de exemplu, ca să nu observe nimeni că sunteţi plecaţi de acasă. La fel, un bec sau televizorul lăsat pornit dau aparenţa că nu este o casă goală. Şi încă ceva.

„Să îşi asigure geamurile. Au existat cazuri când hoţii au escaladat sau când au coborât de pe bloc la etajele superioare”, afirmă Bogdan Ghebaur purtător de cuvânt poliţia Capitalei.

Peste 180 de locuinţe au fost sparte anul trecut în decembrie în cele 10 zile din apropierea Crăciunului şi Revelionului. Şi dacă plecaţi din ţară cu avionul, nu lăsaţi maşina în parcarea aeroportului sau în curtea unui prieten.

Nu în ultimul rand daca aveţi cum, atunci când plecaţi de acasă lăsaţi-vă autoturismul parcat în faţa locuinţei. Poate fi un indiciu important că sunteți acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri