Cum obțineți certificatul de naștere al unui nou-născut

Data publicării:
bebelus copil 5166741-Mediafax Foto-Alexandru Solomon-2

Primul pas este declararea nașterii copilului. Acest lucru se face în maternitate, în termen de trei zile de la data nașterii. Astfel, pe baza actelor de identitate ale părinților se obține certificatul constatator al nașterii. În cazul în care copilul nu s-a născut într-un spital, ci la domiciliu, documentul se poate obține de la dispensarul medical teritorial.

Cu acest certificat mergeți apoi la Oficiul de Starea Civilă din localitatea unde a avut loc nașterea, pentru înregistrarea copilului.

Atenție, însă! Acest lucru trebuie făcut neapărat de către unul dintre părinți, în termen de 15 zile de la naștere. Întârzierea este sancționată cu amendă, iar dacă se depășește termenul de un an, înregistrarea se va mai putea face doar în baza unei sentințe judecătorești.

Pentru a obține certificatul de naștere al copilului, aveți nevoie, pe lângă certificatul constator al nașterii, de actele de identitate ale părinților, dar și de certificatul de căsătorie. În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți, dar tatăl recunoaște copilul, ambii părinţi vor semna, în fața ofițerului de stare civilă, o declarație pe proprie răspundere.

În cazul în care unul dintre părinți este cetățean străin, va semna în fața unui notar public român declarația de recunoaștere. De asemenea, actele de identitate ale părintelui cetățean străin trebuie traduse și legalizate la notariat. Din momentul în care s-au depus toate actele și părinții au ales numele copilului, pot merge să ridice certificatul de naștere în termen de 7-15 zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri