Cum să ai rate mai mici la credite

Data publicării:
rate banca

Când mergem la bancă să ne interesăm de un credit ipotecar, este important să cerem cele două tipuri de scadenţare: unul cu rate descrescătoare şi celălalt cu rate egale, spun specialiştii. Aşa vom şti cum vor evolua ratele în timp în ambele situaţii.

Un scadenţar cu rate descrescătoare înseamnă că vei plăti mai puţine dobânzi şi comisioane băncii până la sfârşit, pentru că prima rată este mai mare şi se rambursează mai mult din principal, din creditul tău, şi pe parcurs vei plăti rate din ce în ce mai mici”, explică Irina Chiţu, specialist financiar.

Comparăm ratele pentru un credit ipotecar, pe 30 de ani, luat acum cu un cost total de 3% pe an. Dacă luăm un credit de 200 de mii de lei, prima rată din scadenţarul descrescător va fi de 1.050 de lei, iar în scadenţarul cu rate egale - de 840 de lei. Asta înseamnă că vom plăti, practic, cu 210 lei mai mult.

Avantajul ratelor plătite descrescător se vede însă în timp. La finalul achitării creditului de 200 de mii de lei, plătim cu 17.000 de lei mai puţin decât dacă am fi ales plata în rate fixe. Total de rambursat în cazul ratelor descrescătoare este de 320 de mii de lei, faţă de 337 de mii de lei în situaţia ratelor fixe. Diferenţa dintre cele două tipuri de rate creşte şi mai mult dacă dobânda iniţială se majorează.

Ratele egale... singurul avantaj este că prima rată, fiind mică, te încadrezi la un credit mai mare”, mai spune Irina Chiţu.

Specialiştii mai recomandă ca atunci când analizăm ofertele băncilor să ne uităm cu atenţie la costul creditului, adică la dobânzi şi comisioane.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri