Cum se obține certificatul de producător

Data publicării:
5605191-Mediafax Foto-Octav Ganea

În primul rând, solicitanții trebuie să completeze o cerere tip. Ei trebuie să prezinte la primărie un act de identitate valabil și actul de proprietate al terenului sau certificatul vechi de producător.

Inspectorii primăriei verifică autenticitatea datelor despre suprafețele de teren şi numărul animalelor. Ei trebuie să se stabilească existența produselor pentru care se solicită eliberarea certificatului de producator. Pentru eliberarea certificatului se percepe o taxă stabilită de consiliul local în condițiile legii. Primăriile au obligaţia să elibereze aceste certificate în maximum 15 zile de la înregistrarea cererii.

Nerespectarea prevederilor legale atrage şi sancţiuni. De exemplu, administratorii pieţelor vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 2.500 de lei dacă închiriază mese şi cântare fără verificarea existenţei şi valabilităţii certificatului de producător.

Aceeaşi amendă o vor plăţi şi dacă nu îi îndepărtează din pieţe pe comercianţii fără acte. Cu sume între 500 şi 2.000 de lei vor fi amendaţi şi comercianţii care nu au certificat de producător eliberat în condiţiile legale sau dacă vând alte produse faţă de cele înregistrate în certificate. O amendă mai mare, între 5.000 şi 10.000 de lei, vor plăti persoanele persoanele care cumpără produse agroalimentare în scopul revânzării acestora.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri