Cum se schimbă permisul auto în alte țări

Data publicării:
coada

Ministerul de Interne ia măsuri după ce, pentru a doua oară în acest an, în faţa Direcţiei de Permise şi Înmatriculări din Pipera s-au format cozi uriaşe. Ghişeele vor fi deschise mai mult, iar cei care vor să schimbe carnetul sau să îşi înscrie maşinile în circulaţie vor putea să îşi facă programare online. Dar tot vor trebui să se prezinte la ghişeu. Alte ţări, care de asemenea s-au confruntat cu problema cozilor, au luat măsuri şi mai bune. Atât în Marea Britanie cât şi în Statele Unite permisele pot fi schimbate de la distanţă fie prin poştă, fie prin internet, sau la ghişee electronice care rezolvă problema numărului prea mic de funcţionari.

Țările occidentale au apelat tot la tehnologie pentru reducerea cozilor de la permise și înmatriculări.

În Marea Britanie, șoferii își pot schimba carnetul de conducere pe internet în schimbul unei taxe de 14 lire sterline. Lista de acte necesare este scurtă, iar noul carnet vine prin poștă într-o săptămână de la depunerea cererii. Tot prin poștă este predat și vechiul permis.

Un sistem asemănător există și în Statele Unite. În California, șoferii au trei soluții pentru schimbarea permisului de la distanță. Fie trimit cererea online, fie prin poștă, fie prin telefon. Însă dupa două preschimbări de la distanță, șoferii trebuie să se prezinte a treia oară la ghioeu. Un alt stat american, Tennessee a mers și mai departe. Pe lângă posibilitatea înlocurii de la distanță a carnetului, șoferii pot să foloseasca și terminale electronice care le procesează cererea în doar câteva minute. Iar ghișeele computerizate nu sunt instalate doar în clădirile direcțiilor de permise și înmatriculări, ci sunt prezente și în alte locuri, cum ar fi în campusurile universitare.

Până să adopte astfel de tehnologii, autoritățile din România apelează la măsurile pe care le au la îndemână. Pe lângă prelungirea programului de lucru al funcționarilor, o altă soluție la care a ajuns ministrul după ce a discutat cu prefecții din București și Ilfov și cu șefii de la Permise și înmatriculări auto a fost să mute Serviciul Pașapoarte într-un alt loc: într-un mall.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri