Video Exclusiv Cum se vede un an de pandemie în satele din Giurgiu: „Minciună! Ca să ne ia și din pensiile alea pe care le avem!”

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
doua femei stau pe o banca la poarta intr-un sat
Două femei dintr-un sat din Giurgiu nu cred în pandemie și în COVID Foto: captură video Digi24

La un an de când un locuitor dintr-un sat din Gorj a pus România pe harta COVID, pentru mulți compatrioți virusul, boala și bilanțul negru sunt egale cu zero. Iau pandemia în derâdere, se hrănesc cu teoria conspirației și sunt convinși că leacurile tradiționale sunt ideale pentru imunizare.

Pe unele ulițe de prin satele din Giurgiu, COVID-ul e doar subiect de șuetă încropită ad-hoc, lângă șanț. Nu e interesant, nu emoționează, nu sperie.

- O vrăjeală prostească, pe care au scos-o ăștia și acum o întind în toată lumea, spune un localnic care stă de vorbă la poartă cu un consătean.

- Vrăjeală?

- Păi, dar cum? întărește bărbatul.

Nu poartă mască și se sprijină într-un baston. Nici interlocutorul lui nu are mască. Trage dintr-o țigară.

 - Măști mai aveți? Nu mai aveți măști!

- Ce?

- Zic... mai aveți și mască?

- Nu! Ce-mi trebuie mască dacă... Dacă mă întâlnesc cu poliția, îmi dă un avertisment. A doua oară dacă mă întâlnesc, mă amendează.

- Își fac și ăștia planul de la poliție! adaugă vecinul lui.

- Da!

- Dar nu porți mască deloc, nu?

- Nu port! Decât când intru în magazin!

„Au murit de moarte bună, mamaie!”

Mai departe, într-un alt sat, două femei stau pe o bancă, una lângă alta, la poartă. Tot fără mască.

- E pe dracu! Nu-i nimic! O boală dacă vine, vine pe toți, odată! Dar aici vine... pâlcuri. Colo, colo, colo, spune supărată una dintre ele.

- Au cam murit oameni, mulți!

- Au murit de moarte bună, mamaie, nu de..., răspunde celaltă femeie.

- Eeeee, a murit! M-am internat la spital că mă doare mijlocul. De la mijloc, că are gripă, mamă! Are gripă! adaugă vecina de lânga ea.

- Dumneavoastră nu credeți nici acum!

- Eu nu cred! Nu cred! confirmă femeia.

- Minciună! Ca să ne ia și din pensiile alea pe care le avem! vine concluzia celeilate.

„Cel mai nenorocit an! Să nu te duci la restaurant!”

Mergem mai departe și aflăm ce cred oamenii despre anul trăit sub povara COVID-ului.

- Numai rău a adus anul ăsta! Păi! Să porți mască, continuu, să faci aia, să nu te duci la un restaurant, să nu... Ce dracu, domnule?! Cel mai nenorocit an pe care l-am avut în viața mea, mărturisește un bărbat dincolo de un gard, într-o curte.

Mai încolo, o femeie cu o mătură în mână face curățenie pe lângă un gard. O alta, pe uliță, s-a oprit ca să schimbe două vorbe cu ea.

- Nu ne-am vaccinat, deocamdată, spune femeia cu mătura. Nu ne-am vaccinat, dar, deocamdată, unii mor, unii vor să... Care o fi treaba, nu știu! adaugă ea.

Are și alte dileme: „Și cu măștile astea... Acum am dat-o jos, c-am venit aici. Să stai cu ea... Dar s-a dat legea, că acum să mai purtăm. Numai în locuri închise, nu? Nu pe stradă sau la piață sau mă rog... Nu?”, spune ea ușor nedumerită.

Directiva este aceeași și după un an de la prima infectare românească: masca sanitară rămâne principalul scut împotriva virusului. Încă nu e vremea relaxării, spun autoritățile din domeniu. Recomandările lor nu par să ajungă însă și în mediul rural, nici măcar în apropierea Bucureștiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri