CUM ŞI CÂT DIFERĂ PREŢURILE ÎN ŢARĂ. Cât va costa masa de Paşte

Data publicării:
carne miel piata pasti mediafax

Cel mai mare risc de scumpire vine de la carnea de miel.

„Eu reprezint industria, procesarea. Noi niciodată nu mărim preţurile de sărbători, încercăm să vindem mai mult de sărbători. Cei care măresc preţurile sunt cei care nu au nicio treabă cu fiscalizarea. Ei spun că vor creşte preţurile astronomic acum, de sărbători trebuie să mărim preţul”, susţine Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Producătorii care vând în supermarketuri spun că preţurile lor vor fi cu cel mult 5% mai mari decât anul trecut. În schimb, ciobanii vor forţa creşterea preţului pentru că o bună parte din comerţul pe care îl fac este pe piaţa neagră. În plus, carnea tăiată în abatoare improvizate nu are nicio garanţie sanitar-veterinară.

Versiunea crescatorilor din Arad este alta. Ei spun că ar câştiga mai mult dacă ar vinde mieii în străinătate.

În Iaşi nu a apărut încă în pieţe carnea de miel, dar aceasta poate fi cumpărată de la ciobani cu 20 de lei kilogramul.

Ouăle costă 0,60 lei bucata, în timp ce în pieţe, pot fi găsite ceapă verde, mărar, usturoi cu 0,5 – 1 leu legătura.

Mai scumpe sunt legumele pentru salată. Roşiile şi castraveţii costă 6,5 lei kilogramul, spanacul 6 lei kilogramul, ardeii - 13 lei kilogramul, iar ridichile 5 – 6 lei kilogramul.

Carnea de miel este mai ieftină la Constanţa. Poate fi cumpărată din carmangerii cu 23 de lei kilogramul sau din obor, cu 13 lei kilogramul (pentru mielul viu, preţul menţinându-se la nivelul de anul trecut).

Ouăle se vând cu preţuri variind între 0,4 şi 0,7 lei bucata.

În pieţe, legătura de pătrunjel, leuştean sau mărar se vinde cu 1 leu, în timp ce cea de ceapă verde şi usturoi verde cu 1,5 lei.

La Craiova, cei care doresc să aibă carne de miel pe masa de Paşte o pot cumpăra cu 22 de lei kilogramul. Ouăle se vând cu 0,3 lei. Legătura de ceapă, usturoi sau ridichi costă 1 leu, iar cea de pătrunjel şi mărar 0,5 lei.

În supermarketurile şi hipermarketurile din Braşov, carnea de miel ajunge la 29 - 30 de lei kilogramul. Cei care doresc să cumpere doar o jumătate de miel pot ajunge să scoată din buzunar până la 200 de lei. Ouăle se vând cu preţuri variind între 0,4 şi 0,6 lei bucata. Legătura de ceapă verde şi usturoi verde se vinde cu 1,5 lei, cea de pătrunjel sau mărar cu 0,85 de lei. Kilogramul de roşii costă până la 16 lei, cel de castraveţi 4,5 lei, iar cel de Ardei 16 lei.

Legumele româneşti intră pe piaţă abia din 1 Mai

Multe din sere au fost distruse în timpul iernii, iar legumele româneşti vor apărea în cantităţi mai mari pe piaţă abia de la 1 Mai, spun producătorii.

„Opt luni din an sunt importuri, patru luni avem sezonul nostru. Anul ăsta, spre deosebire de anii trecuţi am avut ghinionul să fie rece o perioadă mai lungă de timp, deci o să stagneze un pic apariţia legumelor româneşti pe piaţă, a zarzavaturilor în general şi atunci perioada se scurtează”, declară Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară

Agricultorii români nu reuşesc să furnizeze cantităţi mari de legume şi nu au acces în hipermarketuri din cauza intermedierilor. Totodată, seminţele româneşti nu dau aceleaşi roade ca cele din străinătate.

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului vor face o analiză genetică a mai multor familii de legume, care vor fi stocate într-o cameră controlată, în condiţii speciale. Printr-o cultivare in vitro li se va verifica rezistenţa la secetă sau salinitate, astfel că vor fi selectate cele mai rezistente soiuri 100% româneşti. Cele mai rezistente vor fi folosite pentru crearea de noi soiuri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri