Cum va fi vremea de 1 mai la munte și pe litoral. ANM: Cei care se duc la munte vor avea nevoie de pelerine de ploaie

Data actualizării: Data publicării:
copii cu umbrela
Cum va fi vremea de 1 mai la munte și pe litoral. ANM: Cei care se duc la munte vor avea nevoie de pelerine de ploaie. Foto: Profimedia

Minivacanța de 1 mai vine cu vreme bună, atât pentru cei care au ales să meargă pe litoral, cât și pentru cei care vor merge la munte. Deși la munte probabilitatea de apariție a ploilor este ridicată, acestea vor fi de scurtă durată, potrivit meteorologului ANM Gabriela Băncilă.

Gabriela Băncilă - director în ANM, meteorolog: Va fi o vreme destul de plăcută în zona litoralului. De altfel, toată această perioadă va fi caracterizată de episoade, intervale de timp în care vremea va fi însorită, dar și perioade în care vremea va fi instabilă, adică se vor aduna norii de furtună și aceștia să determine apariția fenomenelor deja specifice sezonului cald, cu mențiunea că în zona montană foarte înaltă nu este exclus ca la începutul acestei perioade să fie și averse de lapoviță sau măzăriche. Însă, în zona litoralului, în toată această perioadă, cel mai probabil, ca aceste fenomene să se mențină departe de această zonă. Înnorările nu sunt excluse, însă probabilitatea de apariție a ploilor, a fenomenelor de instabilitate atmosferică în zona litoralului este destul de redusă. Prin urmare, cei care vor să meargă la mare în această perioadă trebuie să aibă grijă doar la temperaturi. La mijlocul zilei, valorile termice în aer vor fi de 14, 15 grade, de exemplu, sâmbătă în zona litoralului, valori comparabile și în celelalte zile. În timp ce noaptea, influența moderatoare a apei mării face ca aici temperaturile să nu coboare sub 6, 7 grade. Prin urmare, atenția ar trebui să fie la aceste temperaturi care nu sunt nicicum estivale. 

Valorile termice nu vor avea în această perioadă de minivacanță variații semnificative. Duminică și luni este posibil să fie puțin mai cald pe litoral, 16, 17 grade, posibil chiar 18 grade, dar adierile de vânt în această zonă și din aceste zile se pot resimți și să determine resimțirea unor temperaturi comparabile. 

În deltă, posibil să fie cu câteva grade în plus pentru că ne îndreptăm puțin spre continent și influențele masei de aer care va stabili regimul termic al temperaturilor la nivelul întregii țări să se resimtă puțin mai mult. În timpul zilei, temperaturile pot atinge aici chiar și 20 de grade. 

La munte, se preconizează o zi ceva mai instabilă chiar ziua de 1 mai. Cei care se duc la munte ar fi bine să aibă pelerine de ploaie. Este mai probabil să aibă nevoie pe parcursul zilei de luni. 

Însă, per total, chiar și la munte, nu vorbim despre o vreme mohorâtă, cu înnorări și ploi de dimineață până noaptea. 

Vor fi cu siguranță și stațiuni, localități la munte unde în această perioadă să nu plouă pentru că intrăm în sezonul cald și specificul acestui sezon sunt acele manifestări locale. Vorbim despre o instabilitate ușoară, o intabilitate de sezon cald, ceea ce înseamnă că nu este nici probabilitatea să înregistrăm cantități foarte mari de apă. Este o vreme destul de bună.

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri