Cumpărături mai ieftine. Magazinele mari au furat startul la reducerea TVA

Data publicării:
tva

Unii comercianţi nu au mai aşteptat începutul de an ca să reducă taxa pe valoarea adăugată la 20%. I-au întâmpinat pe clienţi cu preţuri deja scăzute la alcool, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Asta e o reducere ca să atragă clienţii, dar e foarte bună, câteva procente la preţ contează!”, spune un cumpărător.

Alţi cumpărători aşteaptă să vadă preţuri mai mici la produsele scumpe, electrocasnice şi electronice.

„Plătim cam multe taxe! Ultima reducere s-a simţit în preţuri”, spune clientul unui magazin.

Reducerea TVA de la 24% la 20% ar trebui să aducă o ieftinire a produselor nealimentare cu peste trei procente.

„Nimeni nu ne garantează reducerea preţurilor, o vor face doar cei care au adaosuri comerciale foarte, foarte mari”, spune Adrian Benţa, specialist fiscal.

Pentru cumpărăturile care nu sunt urgente, specialiştii recomandă să aşteptăm ianuarie, pentru că atunci am putea vedea preţuri şi mai mici.

Încep lichidările de stoc, care vor fi de minim 15%-20%, deci mult mai mari decât această reducere de TVA”, spune Cătălina Aldea, consultant retail.

Scăderea TVA la produsele nealimentare va lăsa mai mulţi bani în buzunarele cumpărătorilor, dar va aduce un gol de 8 miliarde de lei în buget. Anul vine însă cu veşti bune pentru cei care primesc dividende - impozitul se reduce de la 16 la 5%. Şi patronii micilor afaceri vor fi taxaţi altfel - cei care au mai mulţi angajaţi vor plăti impozit pe venit 1%, iar cei fără salariaţi de trei ori mai mult. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri