Dacă ai termopane la bucătărie, eşti obligat să-ţi pui detector de gaze

Data publicării:
GAZE MAJORARE - getty

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Regulile referitoare la folosirea instalaţiilor care asigură alimentarea cu gaze naturale a cetăţenilor sunt incluse în Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 5/2009, scrie avocatnet.ro

Atunci când este vorba de instalaţiile interioare pentru folosirea gazelor, documentul prevede că, pentru funcţionarea în siguranţă, volumul interior minim al încăperilor trebuie să fie de 18 mc pentru orice tip de încăpere (mai puţin bucătăriile şi băile) şi de 7,5 mc pentru băi şi bucătării. Totodată, trebuie să se asigure aerul necesar arderii, ventilarea naturală/mecanică şi evacuarea gazelor de ardere în exterior.

În ceea ce priveşte ferestrele, acestea sunt obligatorii pentru toate încăperile în care sunt montate aparate consumatoare de gaz. Ferestrele trebuie să fie capabile să cedeze la presiuni de cel puţin 1.180 Pa şi trebuie să aibă o suprafaţă minimă totală de 0,03 mppentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din beton armat, sau de 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din zidărie.

Totuşi, în situaţia în care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (cum sunt cele termopane sau cele securizate, de exemplu), ordinul ANRE dispune că este obligatorie montarea detectoarelor de gaze care închid automat conducta de alimentare a aparatelor.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede, în momentul de faţă, că nerespectarea normelor tehnice emise de ANRE, de către persoanele fizice, poate fi amendată cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei. Aşadar, dacă cetăţenii nu-şi instalează detectoare de gaz în încăperile cu geam termopan, de exemplu, aşa cum dispun normele tehnice aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, reiese că aceştia pot fi sancţionaţi de autorităţi. 

Toate explicaţiile aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri