Exclusiv Dan Puric, transsexualii și țepușele dacilor. Ce a discutat actorul cu elevii de la „Sfântul Sava”, în timpul grevei din învățământ

Mihnea Lazăr Data publicării:
BUCURESTI - TNB - CONFERINTA - UCENICUL VRAJITOR - 29 MAR 2022
Dan Puric. Foto: Inquam Photos/George Călin

Actorul Dan Puric, apreciat drept filorus, admirator al lui Vladimir Putin și contestatar al Uniunii Europene, le-a vorbit elevilor de la colegiul „Sfântul Sava” în conferința susținută „întâmplător” în prima zi a grevei din învățământ, despre daci, transsexuali, refugiații ucraineni și faptul că la NASA a doua limbă vorbită este româna, conform unei persoane care s-a aflat în sala de festivități a liceului, locul unde s-a desfășurat discuția dintre Puric și adolescenți. Tema oficială a discuției a fost „Tânăra generație”, iar conferința s-a desfășurat în sala de festivități a colegiului.

„La început, a fost chiar OK”, a spus un participant la conferință. „Nu a fost un subiect (de discuție) concret. Divaga foarte mult, ne-a bulversat. A vorbit despre generația tânără - n-am înțeles. La final, când ni s-a spus să punem întrebări, nu știam ce să-l întrebăm”.

„Mi s-a părut xenofob”

La un moment dat, actorul a discutat cu elevii inclusiv „ceva despre transsexuali”.

„Făcea mișto de genul - hai să ne schimbăm sexul”.

Apoi, elevii de la „Sfântul Sava” au aflat părerea lui Dan Puric despre refugiații ucraineni din România: „Ceva de genul: acum vin ucrainenii la noi, dar numai când au nevoie. Mi s-a părut xenofob”, a mai spus sursa citată.

Actorul le-a spus apoi elevilor „cum ar trebui să se dezvolte ca generație”, după care discuția a fost virată către daci și cultura românilor:

„Spunea ceva despre daci care trăgeau cu țepușe, a fost foarte confuz. A mai fost o fază în care ne spunea că, pe vremuri, dacă spuneai că ești român, erai lăudat. Ne-a mai spus că cea mai importantă cultură e cultura română, românii au descoperit cele mai importante lucruri și că la NASA a doua limbă vorbită e româna”

Elevii, puși să-i cumpere cărțile lui Puric. Conducerea de la „Sava” evită să dea un răspuns

La final, Puric le-a oferit spre vânzare elevilor cărți semnate de el. Conform sursei citate, diriginta clasei i-a pus pe elevi să cumpere cărțile lui Puric, vândute cu 25 de lei bucata. Printre cărțile cu care a venit actorul la „Sava” se numără „Omul liber” și „Acești români fantastici”.

Digi24.ro a solicitat un punct de vedere oficial reprezentanților colegiului „Sfântul Sava” referitor la mesajele propagate de actorul Puric elevilor acestui liceu, în cadrul unui eveniment organizat chiar în incinta instituției. Până la difuzarea acestui material, instituția nu a prezentat niciun răspuns.

De asemenea, Digi24.ro a încercat să o contacteze pe profesoara Ștefania Constantinescu, care a organizat cu clasa evenimentul cu Dan Puric.

„Nu se află în școală, e la alte activități”, a fost răspunsul primit de la secretariat.

Numele lui Puric apare pe o listă a „prietenilor Moscovei” publicată de hackerii ucraineni

Actorul Dan Puric a fost invitat luni, în prima zi a grevei declanșate în învățământ, la colegiul „Sfântul Sava”, unde timp de două ore a ținut o „conferință” elevilor despre „adolescență, în contextul de astăzi”, conform directoarei adjunct a instituției, care este și profesor de religie ortodoxă la acest liceu. Dan Puric a fost invitat cu ocazia așa-numitei „Săptămâni Verzi”, un proiect lansat de ministerul Educației în colaborare cu ministerul Mediului.

Contactat de digi24.ro, Dan Puric, a refuzat să spună care a fost subiectul discuției cu elevii.

Cadrele didactice de la „Sfântul Sava” au susținut inițial că respectiva conferință s-a ținut „din întâmplare” în prima zi a grevei, invitația fiind făcută cu câteva săptămâni înainte.

Directoarea adjunctă a colegiului „Sfântul Sava” a spus că tema respectivei conferințe a fost „despre adolescenți și adolescență în contextul de astăzi”.

Numele lui Dan Puric a apărut în 2014 pe o listă a așa-numiților „prieteni ai Moscovei” publicată de un site ucrainean, document obținut de un grup de hackeri ucraineni care au susținut că au spart contul de email al asistentului personal al ideologului rus Alexandr Dughin. Respectiva listă cuprinde persoane despre care ucrainenii au susținut că Moscova le are în vedere pentru crearea unui cerc de influență pro-rus.

În luna martie, conducerea Teatrului Național București a anunțat că va declanșa o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuirea neautorizată de materiale în incinta TNB, după ce o publicație - denunțată public ca fiind de propagandă extremistă - a fost împărțită publicului la Sala Studio a instituției. În „colegiul de redactie” al revistei „Certitudinea”, care îl are drept „coordonator moral și spiritual” pe Mihai Eminescu, printre „colaboratori” se numără și Dan Puric (actor la TNB).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri