Date oficiale: Românii din mediul rural au început să își mute WC-ul din curte în casă

Data actualizării: Data publicării:
jumatate din gospodariile de la tara au wc ul in curte
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Conform celor mai recente date publicate vineri de Institutul Național de Statistică, în anul 2018 peste jumătate dintre gospodăriile din mediul rural aveau grupul sanitar în afara locuinței. La nivelul întregii țări, peste un sfert dintre gospodării au încă WC-ul în curte. Datele indică o scădere a procentului față de anul 2017, fapt care arată că românii au început să își mute toaleta în interiorul locuinței. Față de anul 2017, ponderea WC-urilor din fundul curții a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, de la 30,2%, la 27,8%.

În anul 2018, peste 27% dintre gospodăriile din România sunt fără grup sanitar. Dintre acestea, în mediul urban sunt doar 5,5%, însă în mediul rural procentul este de 53%. Față de anul 2017 situația arată mai bine. Procentul celor care au WC-ul în fundul curții a scăzut atât la nivelul întregii țări, cât și în mediul rural. În 2017, 30.2% dintre români aveau grupul sanitar în afara locuinței, în timp ce în mediul rural, procentul era de 57,5%.

Sursa: INS

De asemenea, conform datelor INS, 26,4% dintre gospodării nu au baie sau duș. Procentul este mai mare în mediul rural, unde jumătate dintre gospodării nu beneficiază de baie sau duș. Din nou, datele arată o evoluție față de anul 2017.

 

Sursa: INS

Printre motivele identificate de cei de la INS pentru procentul mare al locuințelor din mediul rural cu WC-ul în curte sau fără baie și duș se numără slaba dezvoltare a sistemului public de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane.

După aprecierea gospodăriilor, rezultă că aproape o gospodărie din ṣapte se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinţa. Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se află cele privind deteriorarea pereţilor, podelelor, tocurilor de ferestre (53,5% din totalul gospodăriilor care reclamă existenţa unor probleme ale locuinţei) şi igrasia din pereţi, podele sau fundaţia casei (48,0%).

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri