De 15 ani pe Bricul Mircea: Marea nu te iartă, dacă nu eşti prevăzător

Data publicării:
bric mircea

Ion Stoian este doar unul dintre veteranii care cunosc marea cu toate secretele ei. Este de 15 ani la bordul Bricului Mircea şi spune că experienţele periculoase trăite până acum în larg l-au învăţat să respecte marea.

„În 2004, când am trecut din Mediterana în Atlantic, am prins o furtună puternică şi atunci ne-au fost dislocate părţi din galionul navei”, îşi aminteşte Ion Stoian.

A fost o minune că furtuna, care a durat aproape patru zile, nu a scufundat vasul, spune el.

„Asta e... marea nu te iartă dacă nu eşti prevăzător, marea este cel mai aspru critic al nostru dacă nu suntem pregătiţi... ne pedepseşte”, spun el.

Şi nu sunt puţine astfel de situaţii, spun marinarii. Iar pentru a putea scăpa cu viaţă, este nevoie un puţin noroc şi....

„Mult autocontrol, multă stăpânire de sine şi trebuie să iei decizii aşa, la secundă”, dezvăluie Moise Gabriel Ioan, comandantul Bricului Mircea.

Sunt sfaturi pe care fiecare cadet le aude atunci când păşeste pentru prima dată pe o navă. Trebuie să afle încă de la început care sunt riscurile vieţii pe mare, pentru că cei mai mulţi dintre ei petrec chiar şi săptămâni întregi în larg, în timpul unei expediţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri