De acum vom şti valoarea reală a apartamentelor. Cât de scump e Clujul faţă de Bucureşti

Data actualizării: Data publicării:
Every Day Life In Romania
BUCHAREST, ROMANIA - SEPTEMBER 07: People ride a tram as communist-era apartment buildings loom behind in Titan district on September 7, 2013 in Bucharest, Romania. While Romania's economic output has risen significantly since it joined the European Union in 2007, it still lags in infrastructure development and the fight against corruption. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Avem pentru prima dată în România un indice care arată valoarea reală a apartamentelor, indiferent cât de mult ar ţine vânzătorii preţul sus. Aşa aflăm că cele mai scumpe apartamente sunt la Cluj-Napoca şi cele mai ieftine la Braşov, dintre oraşele mari. Datele vor fi actualizate trimestrial şi vor apărea pe siteul asociaţiei evaluatorilor.

Cluj-Napoca este oraşul de la noi din ţară cu cele mai mari preţuri la apartamente. A depăşit până şi Bucureştiul. Un metru pătrat se vinde acolo cu 1050 de euro, cu 30 de euro mai scump decât în Capitală. Concluzia a reieşit după ce au fost analizate peste 72.000 de rapoarte, făcute de evaluatori pentru băncile care dau credite imobiliare. Este pentru prima dată când în România se calculează un astfel de indice imobiliar, iar evaluatorii spun că vor face publice datele privind evoluţia preţurilor pe site-ul asociaţiei lor şi că informaţiile vor fi actualizate semestrial.

Pentru întocmirea indicelui s-au folosit datele evaluatorilor şi nu cele din contractele de vânzare cumpărare, la care au acces direcţiile de taxe locale.

Adrian Vascu, partener al unei companii de evaluare: „Autoritatea locală ia din contract, scrie cumpărător, vânzător, suprafaţă, adresă, dar nu scriu preţurile.”

Indexul imobiliar dă Clujul drept cel mai scump oraş. A detronat Capitala. Preţul mediu în oraşul transilvănean a ajuns la 1.048 de euro pe metrul pătrat, faţă de 1018, în Bucureşti. Restul oraşelor din clasament - Timişoara, Constanţa, Iaşi şi Braşov - au valori sub 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Numai anul trecut în Cluj-Napoca s-au vândut peste 4.500 de apartamente, cu 20 la sută mai multe comparativ cu 2014. Un apartament s-a dat în medie cu 50 de mii de euro.

Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR: „Clujul a devenit un pol de dezvoltare regională, este un oraş în care şi-au localizat sediile o serie de corporaţii internaţionale sau multinaţionale, şi atunci în această zonă şi salariile sunt mult mai mari decât în alte părţi şi apare această nevoie şi dorinţă de a avea o proprietate a ta”.

Capitala deţine însă un alt record, dacă ne uităm strict la sectoare.

Metrul pătrat în sectorul 1 este cu aproape 300 de euro mai scump decât în sectorul 5. În sectoarele 1, 2 şi 3 avem preţuri peste 1.000 de euro metrul pătrat.

Cele mai valoroase proprietăţi sunt în sectorul 1 din Capitală, unde preţul mediu este de 1.246 de euro pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă că o locuinţă cu două camere în această zonă are un preţ în jur de 70.000 de euro.

Studiul arată că preţurile au crescut în aproape toată ţara. În 38 de oraşe, inclusiv Bucureşti, apartamentele de bloc s-au scumpit în această primăvară. şi doar în trei oraşe s-au ieftinit. Cele mai mari creşteri, de aproximativ 10%, s-au înregistrat în Miercurea-Ciuc, Focşani şi Deva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri