De ce există turbulențe și cât de periculoase sunt

Data actualizării: Data publicării:
avion

Turbulențele reprezintă cea mai comună cauză de rănire a pasagerilor în timpul unui zbor. Doar în Statele Unite se estimează că, pe an, aproximativ 58 de persoane au de suferit în urma rănilor cauzate de turbulențe. În cazurile extreme, piloții sunt forțați să aterizeze de urgență.

avion

Turbulențele pot apărea din numeroase cauze cunoscute și înțelese foarte bine de piloți. Steve Allright, pilot al British Airways, explică pentru Telegraph : „În fiecare zi când zbor, mă aștept la un număr redus de turbulențe, la fel ca atunci când conduc o mașină pe un drum vechi. Turbulențele nu sunt confortabile, dar nu sunt nici periculoase. Sunt parte din zbor și nu trebuie să ne fie frică de ele.”

Piloții poartă întotdeanua centura de siguranță și același sfat îl dau și pasagerilor.

Turbulențele sunt cauzate de diferite aspecte ale vremii.

Turbulenţa este o perturbaţie produsă în aer, însă care nu se aseamănă cu valurile sau curenţii marini. În cazul în care nu există niciun obstacol în calea unui val de turbulenţă, acesta se va desfăşura lent, dar dacă acesta întâmpină rezistenţă, va face tot posibilul să o distrugă. 

Turbulențele cele mai comune sunt cele de aer curat ( Clear Air Turbulence).

Turbulențele de aer curat nu pot fi văzute sau detectate pe radar. În general, piloții se bazează pe relatările altor piloți care au trecut cu puțin timp înainte prin același loc. În cazul acesta, piloții încearcă să zboare la o altă altitudine, pe unde alte aeronave au zburat lin.

Turbulențele pot fi ușoare, moderate și severe.

Turbulențele moderate nu durează mai mult de 10 sau 15 minute. Ocazional, ele pot dura și câteva ore, cu întreruperi. Aceste turbulențe pot cauza vărsarea băuturilor din pahare, iar avionul poate devia în altitudine între 3 și 6 metri. Piloții pot decide în acest caz să schimbe altitudinea de zbor.

Turbulențele severe sunt foarte rare. Pilotul Steve Allright are o carieră de 10.000 de ore de zbor, iar în acest timp, a experimentat turbulențe timp de 5 minute, în total. Deși sunt foarte inconfortabile, ele nu sunt periculoase. Avionul poate devia în altitudine cu până la 30 de metri. Turbulențele severe sunt atât de rare încât majoritatea pasagerilor, chiar dacă zboară regulat, nu le vor experimenta vreodată.

Un caz celebru de turbulențe puternice a avut loc în 2017, când cel puţin 27 de pasageri au fost răniţi într-o aeronavă a companiei Aeroflot din cauza turbulenţelor puternice pe ruta Moscova-Bangkok.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri