De ce iau notarii mii de lei de la clienţii băncilor

Data actualizării: Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES

Veste rea pentru cei dispuşi să lase băncii casa cumpărată prin credit, ca să scape de datorii. Notarii nu vor să scadă cu 90 de procente onorariile percepute, cum propun datornicii. Sunt dispuşi să renunţe la cel mult jumătate din sumele care ajung la mii de lei. Aşa că cei presaţi de datorii cer acum ajutor la Ministerul Justiţiei.

160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Caz concret. Cineva care a dat casa băncii în schimbul ştergerii datoriei a plătit notarului 3.880 de lei onorariu, plus 776 de lei Taxa pe Valoarea Adăugată. A achitat apoi şi taxa de intabulare de 2.073 de lei, la care s-a adăugat costul extrasului de carte funciară: 200 de lei. În total, a plătit aproape 7.000 de lei ca să îşi încheie socotelile cu banca la care era dator 100.000 de franci.

Laurenţiu Pârvu, clientul unei bănci: „Banca intră în posesia imobilului nostru, dar ea o va vinde, în momentul în care apare vânzarea, acolo sunt taxe notariale şi astfel domnii notari pot să câştige de acolo”.

Datornicii vor ca notarii să perceapă doar 10 la sută din onorariul de acum. Răspunsul...

Ion Marin, prim-vicepreşedinte Uniunea Naţională a Notarilor: „Noi am făcut nişte calcule. 50 la sută este limita maximă la care putem să reducem onorariile, pentru că după cum ştiţi un birou notarial îşi suportă toate cheltuielile de funcţionare”

Mai este o problemă, spun clienţii băncilor. Notarii calculează taxele la soldului creditului şi nu la valoarea actuală a casei date în plată, care este mai mică.

Clienta unei bănci: „Veneau evaluatorii băncilor şi evaluau nişte proprietăţi la sume cât mai mari, pentru că se dădeau credite pe bandă, dar acestea au ajuns la o valoare la care ar trebui să ne raportăm - valoarea reală a pieţei.”

Sebastian Aioanei, clientul unei bănci: „În cazul meu personal, valoarea imobilului este 22.000 de euro, soldul restant e de 47.000 de euro, deci mai mult decât dublu”.

Până acum, s-au încheiat 1.000 de dări în plată, potrivit Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare. Iar numărul notificărilor de dare în plată depuse la bănci era de aproape 4.000 la jumătatea lui iulie, arată datele Băncii Naţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri