Video De ce plătesc românii mai mult pentru mâncare. "Acum, cu 300 de lei coșul e gol, pui doar câteva produse"

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu cos de cumparaturi in supermarket
Prețurile la alimentele de bază au crescut. Foto: Getty Images

Vom plăti mai mult pentru mâncare. Avertismentul vine chiar de la Guvern. România cumpără masiv produse alimentare din străinătate, iar în premieră, cei mai mari zece importatori de la noi au adus în ţară marfă de un miliard de euro. Produsele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3%, confirmă datele Institutului Național de Statistică, iar experții din industrie spun ca tendința va continua. Oamenii cu venituri mici și medii resimt cel mai mult majorările de prețuri.

Domna Ileana vorbește cu nostalgie de vremurile când pleca de la piață cu plasele pline de alimente și îi rămâneau și bani.

"Mâncarea s-a scumpit, mergi la supermarket și te uiți că înainte cu 300 de lei luai de mâncare pentru jumătate de lună, dar acum cu 300 de lei coșul e gol, doar câteva produse", spune femeia.

Românii spun că resimt din plin efectele creșterilor de prețuri.

"Cred ca 40-50% am observat, cu aceiași bani cumperi mai puțină marfă. Sau dai mai mulți bani".

Experții estimează creșteri de prețuri de 8-10% în următoarele 3 luni

Alimentele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3 la sută, confirmă datele Institutului Național de Statistică. Experții din industrie spun ca tendința va continua. În piață deja vorbesc de o creştere medie de 8-10% a preţurilor, în următoarele 3 luni.

Marius Micu - secretar de stat Ministerul Agriculturii: Aceste scumpiri se datorează acelor factori variabili pe care îi găsim în piață, cresterea costurilor energiei, scumpiri la costurile de producție. Gândim interventii în acest sens, dar intervenția într-o piață economică liberă e una grea.

Mihai Moraru - director AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale): Anul acesta mă uitam la producția de grâu, fermierii au produs de patru ori mai mult decât are statul român nevoie și cu toate astea importăm o grămadă de produse. 

Nicu Vasile - Presedinte LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România): Cât timp micile ferme funcționează la nivel de subzistență și rămân terenul necultivate agricultura nu poate deveni sursă de creștere economică. Agricultorii trebuie susținuți să asigure nevoiel piețelor și să ofere marfa și supermarketurilor. 

Specialiștii avertizează însă că România va deveni tot mai dependentă de importuri. Potrivit datelor ministerului Agriculturii, ponderea produselor cu etichetă străină a crescut cu 11,4%, iar valoarea acestora a depășit deja 4,55 miliarde de euro.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri