De ce pompierii nu pot interveni în cazul blocurilor noi şi al vilelor de lux

Data publicării:
9 2003incendii-53899

Tabloul este similar în marea parte a zonelor de vile: case ridicate în mijlocul câmpului, la câteva zeci de metri de şosea. Fără să fie prevăzute cu sistem de alimentare cu apă pentru eventualele intervenţii ale pompierilor. În caz de urgenţă, cea mai apropiată staţie de apă este la zece minute.

Legea este de vină, spun pompierii.

În momentul în care dai avizul îl dai pe un proiect, nu dai pe ce s-a construit acolo”, a declarat Claudiu Avram, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov.

Mai exact niciun dezvoltator nu poate fi obligat de lege să amplaseze hidranţi în cazul în care nu construieşte clădiri de peste 30 de metri înălţime. În plus, pompierii se plâng de faptul că avizează la început un proiect, unde hidranţii figurează în cele mai multe dintre cazuri. Doar că, în realitate, nu mai sunt amplasaţi, iar eventualele controale se pot face doar cu acceptul constructorului.

Problema hidranţilor a fost evidentă, spun pompierii, în cazul incendiului din cartierul rezidenţial din Popeşti Leordeni. Atunci militarii au încercat să stingă focul cu ajutorul unor guri de apă de pe casa scării. Doar că acestea nu funcţionau aşa cum ar fi trebuit.

Atunci, zeci de oameni au rămas fără locuinţe după ce apartamentele lor s-au făcut scrum.

În următoarele luni, autorităţile din Ilfov vor trebui să inventarieze toate cartierele rezidenţiale şi să vadă unde ar putea avea probleme în cazul unor incendii puternice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri