De ce preferă românii maşina, în locul avionului, pentru vacanţele în străinătate

Data actualizării: Data publicării:
Berlin Draws Summer Tourists
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Când vine vorba de vacanţele peste hotare, majoritatea românilor preferă să meargă cu maşina proprie. Flexibilitatea programului şi faptul că pot lua cu ei oricâte genţi de voiaj îşi doresc sunt doar unele dintre motivele pentru care românii preferă să călătorească cu automobilul lor. Deşi cu avionul pot economisi timp şi bani, pentru cei mai mulţi e mai important confortul propriului vehicul.

Românii au început să călătorească mai mult peste hotare, o spun datele oficiale. 1,4 milioane de persoane au ieşit din ţară în noiembrie 2017, cu aproape 20 la sută mai mulţi, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. 70% dintre români aleg să călătorească cu maşina proprie sau cu autocarul, inclusiv către destinaţii îndepărtate, precum Italia, Austria sau Franţa. Restul preferă avionul sau trenul.

Călătoria cu maşina împreună cu prietenii permite economii, comparativ cu deplasarea cu avionul. Însă nu la bani se uită în primul rând românii care aleg să călătorească în propria maşină.

Raluca Hatmanu, purtător de cuvânt al unei agenţii de turism: „Românii preferă să meargă cu maşina lor. Li se pare că e mai confortabil, în plus pot umple portbagajul cu tot ceea ce îţi doresc ei să îşi ia în vacanţă. Nu poţi să faci acest lucru atunci când călătoreşti cu avionul”.

Nu în ultimul rând, autoturismul personal rămâne cea mai bună variantă pentru nehotărâţii care preferă să plece în vacanţă fără a avea o destinaţie clară în minte.

Traian Bădulescu, expert în turism: „De obicei, cel mai mic tarif este obţinut ori rezervându-l din timp ori beneficiezi de ofertă ieftină dacă accepţi anumite restricţii - nu mai poţi să schimbi avionul, ora, trebuie să decolezi cu acea cursă şi să te întorci la o anumită oră, la o anumită zi”.

Un zbor până la Roma durează două ore, iar preţul biletului variază între 9 şi 50 de euro, în funcţie de perioada în care a fost achiziţionat. Călătoria cu maşina e mai scumpă: costă în jur de 170 de euro, dacă luăm în calcul doar combustibilul şi taxele de drum. În plus, drumul durează o zi întreagă. Cei care îşi încep vacanţa la volan spun, însă, că peisajele pe care le întâlnesc pe drum merită efortul.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri