De ce statul e cel mai bun angajator din România. Marele avantaj cu care patronii nu pot să concureze

Data publicării:
birou
De ce statul e cel mai bun angajator din România. Marele avantaj cu care patronii nu pot să concureze. Foto: Captură video

Statul este cel mai bun angajator din România. În medie, un bugetar are venituri cu 30% mai mari decât un român care muncește în domeniul privat. Marele avantaj al statului, cu care patronii nu pot să concureze, sunt 50 de sporuri.

La stat nu e ca la privat, mai ales în privința câștigurilor. Salariul mediu net în sectorul public este 5.300 de lei, la privat e cu 1.000 de lei mai mic.

-În sectorul privat sau la stat?
-Sectorul privat.
-În ultimul an v-a fost crescut venitul salariul?
-Da.
-Cam cu cât?
-Până în 5%.

-Cu cât v-a crescut salariul în ultimul an?
-Păi undeva la 400 de lei. Lucrez la stat.

-Privat sau la stat?
-Privat.
-În ultimul an ați primit o mărire de salariu?
-Nu.

Potrivit Consiliului Fiscal, leafa din sectorul bugetar este cu 30% mai mare decât la privat. Statul plătește peste 8% din PIB pentru salarii.

Iancu Guda, realizator Banii în Mișcare: Ori reducem costurile cu salariile cu o treime, dar nu le tăiem sau dăm afară o treime din angajați, le condiționăm de performanță. Zicem: tu cât câștigi? 10 lei. Bine, de acum încolo 7 lei salariu fix, 3 lei performanță. Livrezi, bine, dacă nu, câștigi 7 lei. Sau dacă vrem să plătim boiereală, lux 10 lei din ce? Din împrumuturi pe datorie la dobânzi maxime?

Pentru a alinia câștigurile cu cele de la stat, unele companii private oferă o serie de beneficii pe lângă salariu, cum ar fi: bonusuri de performanță, abonamente la clinici medicale private, la săli de sport sau, chiar, primă de vacanță.

-Care sunt criteriile de performanță?
-Muncă, muncă și iar muncă.

Nici sectorul bugetar nu se lasă mai prejos când vine vorba de beneficii extrasalariale. Instituțiile publice oferă locuință de serviciu, sporuri, tichete de vacanță sau decontează chiria angajaților.

Adrian Codîrlașu - vicepreședinte CFA România: Probabil sectorul public nu se uită la eficiența cheltuielii banului public și de aici această discrepanță. Evident, sunt aceleași competențe. Cei care merg să lucreze în sistemul privat își asumă riscuri mai mari decât cei care lucrează în sistemul public.

Sunt 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Cei care câștigă cel mai bine, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare. Ei sunt urmați de angajații din sistemul sanitar și învâțământ.

-S-au mărit destul de bine. E ok, sunt mulțumită.
-Firma privată sau de stat?
-De stat.

De Crăciun unii angajați de la privat oferă beneficii extrasalariale. Potrivit unui sondaj, 7 din 10 companii vor da prime de Crăciun. Altele, o petrecere de final de an în cinstea angajaților sau le vor oferi coșuri cu produse tradiționale de sezon.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri