Sari la conținut

De unde a pornit ideea că România nu mai trece la ora de vară

Deputații europeni, preocupați de efectele asupra populației ale schimbării orei, au votat o rezoluție referitoare la modificare sistemului actual privind ora de vară. Cu toate astea, Comisia Europeană trebuie să evalueze rezoluția și să ia o decizie în acest sens. 

U.S. Prepares To Set Clocks Back As Daylights Saving Time Ends

Foto: Gulliver/GettyImages

Totul a pornit de la Lituania, care, la sfârșitul anului trecut, a înaintat o cerere prin care îi cerea Uniunii Europene să renunțe la ora de vară. Asta pentru că era inutilă și punea în dificultate mare parte din locuitori. Lituania susținea că majoritatea oamenilor consideră enervant că trebuie să-și adapteze ceasurile de două ori pe an.

Rezoluţia a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri, în Parlamentul European, după care fost trimisă spre Comisia Europeană pentru a evalua situația și, dacă este cazul, să propună modificarea sistemului actual privind ora de vară.

Iniţiative cetăţeneşti au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară şi care are loc în prezent în ultimul weekend din martie şi, respectiv, octombrie. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane, spun deputaţii. Ei cer Comisiei să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară şi, dacă este cazul, să propună revizuirea ei, scrie Agerpres.

Potrivit avocatnet.ro, la Senat a fost înregistrat recent un act normativ care propune eliminarea măsurii de trecere la ora de vară. Momentan, proiectul de lege așteaptă să intre în dezbatere.

Pentru ca acest proiect să devină lege, trebuie votat de Senat, apoi de Camera Deputaților, trebuie promulgat prin decret prezidențial de Klaus Iohannis și publicat mai apoi în Monitorul Oficial.

Până una alta, trecerea la ora de vară în 2018 se va face în data de 25 martie, în România, și va deveni ziua cea mai scurtă din an, având, practic, 23 de ore. Apoi, în 28 octombrie ar urma să se treacă la ora de iarnă.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.