Descentralizarea cinematografelor. Din lipsă de fonduri, unele sunt închise sau îşi pierd destinaţia

Data publicării:
cinema descentralizare 2 nov

Sute de cinematografe de stat vor fi transferate de la Ministerul Culturii la autorităţile locale. Nu toate îşi vor păstra destinaţia pentru că primăriile sau consiliile judeţene nu au destui bani să le modernizeze la standardele cele mai înalte. Până în 1989, statul deţinea 600 de cinematografe, care în lipsa unor alte distracţii, erau asaltate de români.

Mersul la cinema reprezenta, înainte de 1989, una dintre puţinele distracţii ale românilor, care cumpărau bilete şi la suprapreţ pentru a vedea un film. Acum Guvernul intenţionează să le predea autorităţilor locale pe cele care încă mai sunt în proprietatea statului. Edilii spun că abia aşteaptă.

„RADEF a dovedit că nu poate să le administreze, nu poate să le ţină şi din păcate de ani şi ani de zile aceste bunuri ale oraşelor şi comunelor sunt părăginite de la o zi la alta datorită incapacităţii de a fi gestionate cum trebuie”, spune Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara.

În unele oraşe, cinematografele au fost deja preluate de administraţia locală, dar ele au rămas închise pentru că primăriile nu au avut bani să le refacă.

„Cinematografele pe care le-am preluat sunt într-o stare proastă. Ele nu pot funcționa în momentul de față. Va trebui să investim mulţi bani, o serie de fonduri pentru reabilitarea lor, mai ales că sunt şi clădiri de patrimoniu care sunt în centrul oraşului”, explică Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Primarii spun că nu toate cinematografele vor rămâne săli pentru vizionarea filmelor.

„Nu există cerere pentru așa ceva, ideea de cinema a fost mult modernizată în ultima vreme și nu mai poți să oferi vizionare de film în condițiile de acum 10, 20, 50 de ani. Noi vom da o folosință cât mai apropoape de această zona culturală”, spune Nicolae Robu.

Înainte de 1989 RADEF, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, deținea 600 de săli. În prezent, regia are mai puţin de 200 de săli. Doar în câteva mai rulează filme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri