Deși au putere mică de cumpărare, românii sunt în topul risipei de alimente

Data publicării:
shutterstock_394230274

Românii au una dintre cele mai mici puteri de cumpărare, dintre cetăţenii Uniunii Europene. Ceea ce nu-i împiedică să arunce o parte importantă din produsele pe care le cumpără. Iar cel mai bun exemplu este cel al alimentelor. Fiecare român aruncă, în medie, 520 de porţii de mâncare în fiecare an. O lege care să combată această risipă alimentară va fi gata la mijlocul anului viitor, promit autorităţile.

Roxana Vântu, reporter Digi24: În medie, un român aruncă, în fiecare an, peste 130 de kilograme de mâncare. Dacă ne uităm la preparatele alimentare vedem că 24% reprezintă mâncare gătită. În top urmează fructele şi legumele.

Şi nu dăm semne că am risipi mai puţin deşi, în ultima lună, am avut parte de scumpiri neaşteptate. Deja alimentele reprezentau peste 30% din sumele cheltuite lunar de o familie, dublu faţă de media UE.

Monica Stroe, antropolog: E o nevoie de a etala abundenţa. E genul acesta de confort, inclusiv emoțional, de a dispune mereu de hrană, care ne face să stocăm. Există încă urmele acestea ale culturii penuriei din anii 80.

La risipa din gospodării, se adaugă cea din restaurante şi magazine.

Marius Tudosiei, bucătar: Sunt legume produse, transportate, ambalate, puse pe tarabă și sfârșesc în tomberon. Mă rog, nu toate! 

O lege care să alunge risipa ar putea să apară abia la mijlocului anului viitor. O problemă este că şi pentru alimentele donate se plăteşte TVA, iar produsele au termene diferite de valabilitate.

Mihai Vişan, secretar de stat în MADR: Franzela care are 24 de ore perioadă de valabilitate, în cât timp să îți dai seama că nu o vei vinde, să o vinzi la preț redus, să o donezi. Sunt multe produse perisabile, laptele de consum, nu UHT, care are un termen de valabilitate mic, carnea.

Deocamdată, alimentele în prag de expirare sunt vândute la preţ redus ori sunt donate.

Dorin Enache, director executiv DSV Braşov: Produse confiscate din carne, la grădini zoo, produsele vegetale din magazine, la urși. Animalele din grădinile zoologice sunt mai bine întreținute.

România este în top 10 ţări comunitare la capitolul risipă alimentară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri