Dezamăgit la 102 ani: 476 de lei pe lună, atât dă statul român pentru un veteran de război, rănit grav

Data publicării:
veteran de razboi Gheorghe Grigoriu

Într-o vreme în care tehnica şi tacticile de război evoluează constant, un singur lucru rămâne neschimbat pentru un militar: Sentimentul datoriei faţă de ţară şi respectul pentru cei care au trecut prin focul gloanţelor pe câmpul de luptă. Un veteran de 102 ani, din Iaşi, colonel în rezervă, a primit vizita camarazilor mai tineri, care au venit să-i mulţumească pentru sacrificiul făcut. Gheorghe Grigoriu a fost grav rănit în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar suferinţa a continuat şi după ce s-a întors de pe front - în anii '50, a fost închis în temniţele comuniste.

Gheorghe Grigoriu a depăşit un secol de viaţă. A plecat pe front la 23 de ani, în 1940. Militarii de la Brigada 15 Mecanizată din Iaşi l-au vizitat înaintea sărbătorilor de Paşte, pentru a depăna amintiri din cel de-Al Doilea Război Mondial. Colonelul în rezervă nu poate uita că a pierdut mulţi camarazi pe câmpul de luptă.

Gheorghe Grigoriu: Colonelul Carp a murit într-o ambuscadă acolo, el şi plutonul de comandă. I-au prins ăia într-o ambuscadă şi i-au curăţat, ruşii.
General: Acolo la Caucaz sus?
Gheorghe Grigoriu: Da!
General: Şi aţi trecut şi cu cămile, sau numai cu cai? Aţi avut şi cămile?
Gheorghe Grigoriu: Da!

A participat la luptele din zona Nistrului, în Ucraina, pe Don şi la Rostov. Relatate cu precizie, faptele de la jumătatea secolului 20 par că s-au întâmplat ieri.

Remus Hadrian Bondor, comandant, Brigada 15: E impresionant. Ştiu lucruri pe care încă istoria nu le-a consemnat în detaliu şi e foarte important pentru noi să reuşim să adunăm aceste poveşti şi să le transmitem mai departe generaţiilor viitoare.

A fost grav rănit într-o misiune de patrulare, aşa că militarii ieşeni i-au adus şi un dar în semn de apreciere pentru curajul de care a dat dovadă.

Dincolo de semnele de apreciere din partea celor care duc mai departe jurământul de credinţă faţă de patrie, colonelul Grigoriu, care a fost şi deţinut politic timp de 4 ani, în temniţele comuniste, are şi o dezamăgire.

Col. (r) Gheorghe Grigoriu, veteran de război: Patru sute şaptezeci şi şase de lei pe lună, atât dă statul român pentru un veteran de război, ofiţer în rezervă, ca mine.

În Iaşi mai sunt în momentul de faţă în viaţă, doar 450 de veterani de război.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri