Dieta potrivită pe timp de ger

Data publicării:
legume getty-1

Pe lângă hainele groase, alimentele corecte încălzesc corpul în aceste zile geroase, previn pierderile de căldură, inflamarea amigdalelor şi pun sângele în mişcare. 

O dietă potrivită pe timpul gerului poate face diferenţa. Aflăm de la medicul Elena Ţambrea, specialist în nutriţie, cum ar trebui să hrănim în aceste zile cu temperaturi extreme.

Elena Țambrea: În perioada rece ar trebui să ținem cont de câteva reguli simple: trebuie să ne axăm pe susținerea și întărirea imunității(e important să aducem un aport suplimentar de vitamine și grăsimi bune).

Legume recomandate în anotimpul rece:

  • cartofii dulci, dovleacul, dovleceii şi păstârnacul
  • legume cu conţinut ridicat de vitamina A şi C
  • vitamina A sau betacarotenul se obţine din salata verde cu frunze lungi, ficatul de curcan gătit, spanacul, morcovii
  • pentru artere sănătoase este necesară Vitamina E
  • vitamina E este deosebit de importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, dar şi pentru prevenirea îngroşării arterelor
  • uleiul din germeni de grâu este cel mai bogat aliment în vitamina E
  • vitamina D are un rol demonstrat în modularea sistemului imunitar
  • absorbţia calciului este, de asemenea, condiţionată de un aport suficient de vitamina D
  • din cauza expunerii foarte reduse la soare în sezonul rece, sinteza endogenă de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie un aport alimentar zilnic de 5 micrograme
  • sursele principale de vitamina D sunt peştele gras, ficatul, alimentele îmbogăţite cu vitamina D
  • seleniul şi zincul, foarte importante în prevenirea infecţiilor
  • seleniul este esenţial pentru un răspuns imunitar mai puternic şi pentru lupta împotriva infecţiilor
  • zincul este un alt mineral important pentru un sistem imunitar sănătos
  • persoanele cu carenţe de zinc tind să aibă un răspuns imunitar mai slab
  • zincul este necesar pentru a activa anumite globule albe care luptă împotriva infecţiilor
  • organismul are nevoie de o cantitate adecvată de grăsimi sănătoase pentru un sistem imunitar valid
  • grăsimi sănătoase se găsesc în uleiuri din seminţe, în peştele gras, măsline, nuci şi icre
  • din cauza numărului mic de ore cu lumină, în timpul iernii, stocurile de serotonină scad, astfel că dorinţa de a consuma alimente bogate în carbohidraţi creşte
  • alimentele care asigură necesarul de carbohidraţi ar trebui să aibă un index glicemic mic
  • pe timp de iarnă, un plan corect de alimentaţie trebuie să includă 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsime
  • evitaţi pe cât posibil consumul produselor lactate cu un conţinut ridicat de grăsime
  • încercaţi să reduceţi consumul de sare şi cafeină
  • beţi ceaiuri naturale din plante în loc de apă
  • nu consumaţi apă de la frigider, ci la temperatura camerei
  • iaurtul poate scurta perioada de manifestare a virozelor cu două zile
  • mişcarea moderată, somnul de calitate promovează o bună funcţionare a sistemului imunitar prin susţinerea proceselor de regenerare şi secreţia serotoninelor şi a endorfinelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri