Digi24, folosit ca material de fake news. Nu dați crezare zvonurilor că nu se fac cursuri luni și marți!

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot_20190127-094204_WhatsApp- fake news digi

Pe rețelele de socializare circulă începând de sâmbătă o informație falsă care se folosește de imagini de la Digi24. Potrivit unei capturi de ecran cu sigla Digi24, trimise de telespectatori, școlile din București ar fi închise luni și marți, 28 și 29 ianuarie 2019. Nimic mai fals! Dacă vă întâlniți cu o astfel de informație, nu îi dați crezare! Știrea respectivă e din februarie anul trecut! Iar cursurile încep luni, 28 ianuarie 2019, așa cum era programat.

În imaginile de mai sus sunt două exemple de astfel de știri fabricate pe baza imaginilor Digi24. Ne-au fost trimise de telespectatori, care au vrut, pe bună dreptate, lămuriri.

Este vorba despre o manipulare ieftină, care se rostogolește prin intermediul rețelelor de socializare, profitând de graba oamenilor și de faptul că nu toți au obiceiul să verifice din ce surse își primesc informațiile și mai ales de când datează ele.

Adevărul este simplu: respectivele capturi de ecran cu Digi24 sunt de anul trecut, din februarie 2018, când Digi24 a transmis în direct o ședință a Primăriei Capitalei în care Gabriela Firea anunța, în condiții de zăpadă abundentă prognozată pentru București, că școlile urmează să fie închise luni și marți, 26 și 27 februarie 2018! Știrea și imaginile de atunci le puteți verifica aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/scolile-din-bucuresti-vor-fi-inchise-luni-si-marti-884485

O simplă căutare pe Google cu „scoli inchise bucuresti luni si marti digi24” duce la această știre. Când o deschideți, puteți observa, în colțul din stânga sus al site-ului, data apariției știrii: 25.02.2018.

Citiți și:  10 trucuri care vă pot ajuta când efectuați căutări pe Google

În plus, Digi24 a informat în mod repetat, sâmbătă, că prognozele meteo se îmbunătățesc la începutul săptămânii viitoare, când cresc temperaturile și nici vorbă de zăpadă sau vânt puternic în București! Iată ce declara, sâmbătă, la Digi24 meteorologul Meda Andrei despre temperaturile așteptate la începutul săptămânii în București:

Culmea este că acest fake news fabricat pe baza imaginilor Digi24 apare după o săptămână în care la Digi24 s-au consacrat spații ample în emisiunile „Jurnalul de seară” și „Imparțial” pentru explicarea fenomenului și demontarea mecanismelor prin care oamenii sunt manipulați ușor prin rețelele de socializare. (clic pe link-uri pentru a urmări emisiunile respective)

Și ca să spulberăm orice urmă de îndoială în legătură cu fake news-ul despre școlile închise, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat chiar azi că luni, 28 ianuarie 2019, dar şi toată săptămâna viitoare, elevii vor merge la şcoală, unităţile nefiind închise. Ecaterina Andronescu a precizat, potrivit News.ro, că este ultima săptămână din semestru. „Noi nu putem să bulversăm încheierea semestrului”, a spus ministrul, în contextul temerilor legate de gripă, precizând că părinţii trebuie să ducă copiii la medic dacă există suspiciune de boală.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri