Dilema tichetelor de vacanţă. Cine va verifica cele 1,2 milioane de deconturi

Data actualizării: Data publicării:
turisti vacanta plaja mare
FOTO: Guliver/ GettyImages

Tichetele de vacanţă se transformă în bani cash. Legea turismului a fost modificată în parlament şi în loc de cuponul cât un salariu minim va fi acordată o indemnizaţie în bani. În această formulă de fapt capătă forma unei altfel de majorări a venitului, o bonificaţie în bani. Şi dispare o componentă esenţială a sistemului, acela de a sprijini turismul intern. Cu banii în mână, nimeni nu împiedică bugetarul să se ducă în Turcia... sau în Grecia... ca să nu zicem de vecinii apropiaţi. Prevederea este aspru criticată de reprezentanţii agenţiilor de turism. Sunt ceva bani. Costul cu aceste vacanţe este estimat în buget la 1,7 miliarde de lei anul acesta şi la 2,3 miliarde de lei anul viitor. 900 de milioane de euro în doi ani.

Înlocuirea tichetelor de vacanţă cu bani este o idee proastă, spune răspicat preşedintele asociaţiei agenţiilor de turism.

Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism: „Oamenii îşi iau banii. Pot să facă ce vor cu ei. Vă garantez eu că dacă pe ei nu-i verifică nimeni şi ei se văd cu banii îi buzunar o să meargă în România, la Varna”.

Legea salarizării unitare adoptată recent de Parlament prevede că de la 1 decembrie anul viitor angajaţii de la stat primesc o indemnizaţie de vacanţă echivalentă cu salariul minim pe economie. În prezent acesta este de 1.450 de lei.

Ca să demonstreze că au cheltuit banii pe sejururi în ţară, românii vor fi obligaţi să păstreze chitanţele pentru a le deconta. Însă chitanţe şi facturi se pot obţine foarte uşor, făăr a fi beneficiat de serviciu.

Mircea Dobre, ministrul Turismului: „Să aşteptăm actul normativ care va arăta exact modalitatea de acordare a acestor bani şi o să observaţi că în continuare banii se vor folosi doar pentru turismul din România”.

Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism: „Poate să le spună altora, dar nu mie, că va verifica cineva în România de azi 1,2 milioane de deconturi. Nu vă imaginaţi cumva că oamenii ăia vor fi verificaţi”.

Specialiştii din turism atrag atenţia că dacă românii care muncesc în mediul privat vor primi tichete, iar bugetarii bani, agenţiile de turism şi hotelierii s-ar putea trezi în faţa unei situaţii fără precedent: de a percepe comisioane diferite şi deci preţuri diferite pentru acelaşi serviciu. Lucru ilegal.

Modificările au fost anunţate înainte ca angajaţii de la stat să beneficieze efectiv de voucherele de vacanţă. Potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Turismului acestea ar urma să fie acordate de la 1 iulie. Vor fi nominale şi emise în format electronic. Banii necesari vor fi alocaţi la rectificarea din vară, dă asigurari ministrul Turismului.

Mircea Dobre, ministrul Turismului: „Voucherul de vacanţă care se va acorda în acest an la rectificarea bugetară sunt valabile un an de zile calendaristic. Adică dacă rectificarea este la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august şi aceste vochere se pot acorda cu 1 septembrie, ele vor fi valabile până la 1 septembrie 2018”.

Ca să descurajeze piaţa neagră a tichetelor de vacanţă, actul normativ prevede amenzi care pot sări de 10 mii de lei pentru cei care aleg să le vândă. Agenţiile de turism şi unităţile de cazare care acceptă substituirea titularului de voucher riscă amenzi şi de peste 20.300 de lei şi retragerea licenţei. Însă toate aceste măsuri punitive presupun control. Care în România nu se face.

În prezent tichete de vacanţă primesc doar angajaţii din mediul privat şi din aceştia doar puţini. Pe Internet sunt zeci de anunţuri de vânzare ale unor astfel de vouchere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri