Dincolo de statistici: cum trăiesc cei „4 din 10 români expuși sărăciei”

Data actualizării: Data publicării:
predesti

Mai mult de jumătate dintre familiile din România fie şi-au achitat cu întârziere facturile la întreținere fie nu le-au plătit deloc. Asta arată datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică pentru anul trecut. Multe alte studii, inclusiv unele realizate de organizaţii internaţionale, arată că patru din zece români trăiesc la limita sărăciei. Salariul minim net pe economie este de 1.065 de lei.

Mihai Neagu are 36 de ani și locuiește în comuna Predești din judeţul Dolj. Are două fetiţe de 8 ani şi 1 an şi jumătate, iar singurul venit constant este alocaţia copiilor, 280 de lei, bani care se duc, în principal, pe mâncare.

„Cu multe sacrificii, adică renunţăm la foarte multe pentru a ne lua ce ne trebuie. Pâine, atât!”, spune Mihai Neagu.

Anul trecut, în peste 5% din gospodăriile din România, un venit lunar de până în 750 de lei era considerat suficient pentru acoperirea cheltuielilor curente.

„Avem aici în vedere întreţinerea propriu-zisă, electricitatea şi radioul şi alte cheltuieli care sunt obligatorii lună de lună. În mediul rural, spuneam, aceste cheltuieli băneşti sunt mai mici pentru că există autoconsumul”, spune Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS.

Cei mai mulţi români care cred că pot trăi cu 750 de lei pe lună sunt în nord-estul ţării - aproape 8%. La polul opus se află locuitorii din centru şi vest, care spun că aceşti bani nu le-ar fi suficienţi.

„În 2016, mai bine de 50% dintre gospodării nu au plătit la timp întreținerea locuinței. Mai mult de 35% nu au achitat abonamentul telefonic, iar 8% au plătit cu întârziere ratele la împrumuturi”, relatează Teodora Iacob, reporter Digi24.

Statistici recente la nivelul Uniunii Europene arată că patru din 10 români sunt expuşi riscului de sărăcie, date ce ne plasează departe de statele cu un nivel ridicat de trai.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri