Directorul științific al INFP, despre ce efecte ar putea avea un seism cu magnitudinea celui din Nepal în România 

Data publicării:
RADULIAN

Deși Nepal este cunoscut ca fiind zonă seismică, Mircea Radulian spune că astfel de cutremure, referindu-se la cel care s-a produs sâmbătă, apar la aproximativ 75 de ani.  

„Magnitudine 7,8. Este cel mai mare cutremur produs în acest an. Este un cutremur mare datorită faptului că s-a produs la suprafața pământului și produce efecte extrem de mari”, a explicat Mircea Radulian la Digi24. 

Directorul științific al INFP a mai spus că aceste cutremure se propagă în straturi de granit și bazalt în zona Nepal, în timp ce în România este vorba despre straturi de nisip și argilă.

„Aceste straturi se referă la straturile superficiale care amplifică într-o măsură mai mare sau mai mică mișcarea seismică. Trebuie să avem în vedere că un alt factor important este adâncimea. Dacă comparăm cutremurul din Nepal cu unul din România de o magnitudine echivalentă, diferența cea mai mare este că cele din Vrancea se produc la adâncime și din acest punct de vedere efectele sunt mult diminuate. Este o caracteristică a cutremurelor de suprafață să producă efecte dezastruoase în zona în care se produc”, a explicat Mircea Radulian la Digi24.

Cutremur devastator în Nepal. Mărturiile supravieţuitorilor

Citiți și
Peste 4.100 de morți în Nepal. MAE: Toți cei 30 de români identificați sunt în afara oricărui pericol
VIDEO. Noi imagini de la seismul din Nepal
UNICEF: Aproape un milion de copii, „grav afectați” în urma cutremurului din Nepal
VIDEO. Clipele tragediei de pe Everest, filmate de alpiniști

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri