Discuţii între Guvern şi sindicate privind salariul minim. D. Suciu: Premierul nu exclude majorarea, dar nu se va lua o decizie pe repede înainte 

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-3

 

Foto Agerpres

Declaraţia a fost făcută după întâlnirea guvernului cu reprezentanţii sindicatelor.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat că în urma acestei întâlniri, „a rămas stabilit că salariul minim pe economie reprezintă o prioritate şi trebuie să iasă o HG de la 1 ianuarie 2016, pentru finalizarea acestor probleme, pentru că s-au ridicat câteva aspecte tehnice legat de implicaţiile salariului minim”.

„A rămas stabilit că în 18 decembrie, la 13.00, la Ministerul Muncii să existe o întâlnire la care vor participa ministrul de Finanţe, reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor şi care să ia o decizie”.

„Premierul nu exclude majorarea salariului minim pe economie, e o chestiune de interes naţional, e în atenţia Guvernului. Va urma o analiză riguroasă pe date şi elemente riguroase pentru luarea acestei decizii.

Guvernul nu vrea să ia această decizie sub presiune, pe repede înainte.

Sunt argumente în favoarea creşterii salariului minim, dar şi de oportunitate legat de creştere, de disparităţi regionale, sectoriale şi de capacitatea de a se susţine această creştere.

Guvernul va avea propria analiză de oportunitate, iar în perioada următoare vom stabili calendarul pentru discuţiile ulterioare datei de 18 decembrie, astfel încât să avem o decizie spre finalul anului. La finalul anului guvernul va trebui să ia o decizie de majorare sau de păstrare a salariului minim la acelaşi nivel, dar asta nu înseamnă că pe parcursul anului nu se va revedea această situaţie.

Preferăm o analiză bună, nu rapidă.

Nu vrem să ajungem în situaţia în care în locul salariului minim să se opteze pentru ajutorul social.

Legătura dintre buget şi salariul minim este fragilă, nu sunt efecte majore pe sectorul public, ci în sectorul privat. De aceea trebuie o analiză pe sectorul privat, pe impact, avem o mulţime de companii aflate în insolvenţă, sunt diferenţe majore între diferite industrii. E o analiză diferită de cea care ţine de impactul bugetar”, a declarat Dan Suciu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri