Dispute pe tema „listei rușinii” pe care Fiscul o va publica în aprilie

Data publicării:
logo anaf crop

ANAF a început deja să pună cap la cap informaţiile despre restanţieri, acum se face centralizarea acestor date. Asta înseamnă că listele ar trebui să fie gata până la finele lunii martie, cel târziu, spun specialiştii fiscali. Atunci vom afla câţi români sunt datori la Fisc şi cu ce sume.

Pentru persoanele fizice, datoria restantă minimă este 100 de lei, pentru cei cu activităţi independente - 500 de lei, iar pentru companii - 1.000 de lei. Practic, până pe 15 aprilie, Fiscul va trebui să-i notifice pe cei care au datorii restante, iar aceştia vor avea la dispoziţie cinci zile să-şi clarifice situaţia, dacă e cazul, sau să achite respectiva datorie ca să nu apară pe listă.

În caz contrar, datornicii vor ajunge pe lista care va fi publicată pe site-ul Fiscului spre finalul lunii aprilie. Lista va fi actualizată trimestrial şi deocamdată nu este clar dacă funcţionarii de la Fisc vor fi traşi la răspundere în cazul în care fac greşeli. În prezent, pe lista datornicilor apar doar firmele care nu şi-au plătit dările către stat.

Lista trimestrială cu toţi restanţierii la Fisc ar putea apărea cel târziu la finalul lunii aprilie şi va cuprinde numele şi prenumele datornicilor, împreună cu sumele de plată. Nu toată lumea agreează această iniţiativă

Cred că ANAF greşeşte în mod semnificativ, ANAF nu este autorizat de către mine, de exemplu, să-mi publice datoriile mele, de aceea cred că este o gravă încălcare a drepturilor mele”, spune o femeie.

Ca mod de a-i sensibiliza pe cei care nu au găsit de cuviinţă să-şi plătească datoriile la timp... o măsură bună, măcar o încercare, dar dacă se începe cu suma de 100 de lei mi se pare deja că se pleacă de la derizoriu”, este de părere un barbat.

„S-ar putea să fie o idee bună... s-ar putea ca unii oameni să n-aibă habar că sunt datori la Fisc şi să rămână cu datoriile neplătite, să acumuleze dobânzi, pentru că sunt restanţi”, spune un tânăr.

Teoretic, ANAF îi notifică pe cei care au datorii de achitat, dar în practică se întâmplă ca notificarea trimisă prin poştă sau comunicată electronic să nu ajungă la destinatar. Chiar şi aşa, datoriile acumulate de persoanele fizice înseamnă doar 3,5 la sută din totalul restanţelor acumulate la ANAF. Grosul datoriilor sunt înregistrate de către companii, potrivit datelor pe 2014.

Ar fi fost mult mai elocvent să se discute de problema aceasta la nivelul sumelor mari, sunt persoane fizice care au datorii foarte mari. Nu suntem atât de evoluaţi ca în Suedia, de exemplu, încât toate impozitele achitate de persoane şi averile deţinute de acestea să poată fi consultate de către populaţie, ar fi o invitaţie pentru hoţi”, spune Emilian Duca, specialist fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri