Doar 2 din 10 români își mai fac cumpărăturile la piață

Data actualizării: Data publicării:
romani la piata

Pieţele au pierdut lupta cu hipermarketul, iar asta se vede în starea economiei, spun specialiştii. Doar 2 din 10 români îşi fac cumpărăturile din piaţă. Este un procent foarte mic, având în vedere că majoritatea micilor producători îşi vând acolo recolta. Economiştii spun că fiecare kilogram cumpărat de la producătorii autohtoni ajută la reducerea deficitului comercial. Practic, importurile de legume şi fructe ar fi mai mici dacă românii ar merge mai des la piaţă.

Românii s-au obişnuit să-şi facă piaţa la supermarket. 80% dintre români merg în marile magazine pentru coşul zilnic:

-Încerc cât mai mult din piață, dar de cele mai multe ori câștigă supermarketul, pentru că e la îndemână.

-În felul acesta economisesc mai mult timp, le am pe toate adunate într un loc, e mult mai comod.

-Dacă mă duc la piață zice: domne, da nu mai alege, că nu ai muncit dumneata pe ele, cu toate că eu îi dau banul.

Că piaţa a pierdut bătălia cu magazinele simt cel mai acut producătorii care rămân cu multă marfă nevândută la sfârşitul săptămânii:

Ene Ionela Irina, producător: 200 de kg, am venit azi și cred că vând cam toată săptămâna la ele, nu se vede că nu e lume, cui să îi vinzi?

Vasile Pisearu, producător: Tineretul se duce la supermarket, trage masina acolo, vine cu căruciorul, l-a încărcat și a plecat. Dar al nostru vine cu căruțul și ia ce e mai ieftin.

Piaţa ar putea fi şansa de redresare a agriculturii româneşti și economiei în general, spun reprezentanţii pieţelor.

Încercăm să readucem segmentul de de tineri în piață. Un consumator care cumpără un produs din România își aduce un mic aport în ceea ce înseamnă în economia românească și încercăm în acest fel să reducem acest deficit pe care îl avem la nivel economic”, spune Teodor Birț, de la Asociația Administratorilor de Piețe din Romania.

Statistica arată un deficit comercial record pentru România - cinci miliarde de euro în doar cinci luni din acest an. Suma este cu 546 de milioane de euro mai mare decât la începutul anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri