Doar 20% din mierea produsă în România are certificare ecologică

Data publicării:
miere
Din articol

 

Un apicultor din județul Prahova are 80 de stupi. Spune că mierea produsă este una de calitate, pe care o numește ecologică.

Reporter: “Produsele sunt ecologice?”

Mil Teofil, apicultor: „Sunt ecologice, dar nu sunt certificate ecologic.”

În România sunt peste 40.000 de apicultori înregistrați. Anual se produc aproximativ 20.000 de tone de miere. Peste jumătate din cantitate merge în străinătate, însă doar o mică parte din mierea românească este ecologică: 3.500 de tone.

George Bârsanu, reprezentant Cooperativa Agricolă Recolta Oltenească: „Este greu să se certifice ca și stupină eco un apicultor. Sunt mulți pași de urmat și multe semne de întrebare. Este aproape dublu la preț față de mierea care se produce la noi.”

Ca mierea să fie declarată ecologică trebuie îndeplinite anumite cerinţe legate de tratamentele aplicate stupilor, de calitatea mediului, dar și de condițiile de extracție, de prelucrare și de depozitare a produselor apicole. Mulţi dintre apicultorii susțin însă că mierea lor este ecologică, numai că nu este certificată.

Samuel Gavrilă, apicultor: „Merg să întreb întâi cu ce substanță s-a tratat cultura. Când a semănat, dacă a tratat cu ceva, că dacă s-a tratat cu substanțe nu avem nici noi producție, dăunează foarte mult și la albine.”

Reporter: “Miere ecologică ați consumat?”

Consumator: “Mai greu de găsit. Nu știu câți producători sunt certificați ecologic, mai ales în zona Olteniei.”

România se clasează pe locul patru în Europa ca producție de miere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri